Deel dit artikel
-

Commerciële landelijke radiostations over op DAB+

De commerciële landelijke radiostations 538, Q Music, Sky Radio, SLAM!FM, Radio Veronica, 100%NL, Sublime FM en BNR Nieuwsradio gaan vanaf dit najaar volledig digitaal. Zij zullen dan naast FM ook via DAB+ zijn te beluisteren.

Vanochtend hebben de commerciële landelijke radiostations gezamenlijk de overeenkomst getekend met netwerkaanbieder Broadcast Partners.

DAB+ wordt de digitale opvolger van FM-radio en is tevens de opvolger van het huidige DAB, dat in Nederland nauwelijks van de grond is gekomen. Afgezien van een storingsvrije ontvangst en een hogere geluidskwaliteit, biedt DAB+ extra mogelijkheden zoals een pauzeknop waarmee het programma even stilgezet en weer aangezet kan worden wanneer het uitkomt. Met deze tijdelijke opslag kan ook teruggespoeld worden tijdens een uitzending. Bovendien kan er met het digitale signaal extra informatie meegestuurd worden.

Het verschil tussen beide DAB’s zit in de codering van de audiosignalen. Bij DAB wordt de coderingstechniek MPEG1 Layer 2 gebruikt en bij DAB+ de coderingstechniek HE AAC V2. Bij beide technieken worden de audiodata gecomprimeerd om binnen de beschikbare bandbreedte meerdere zenders onder te kunnen brengen. Een DAB+-radio kan ook DAB-signalen decoderen. Voor de ontvangst van digitale radio via DAB+ hebben luisteraars wel andere ontvangers nodig.

De NPO (Nederlandse Publieke Omroep) en de VCR (Vereniging voor Commerciële Radio) hadden al een memorandum van overeenstemming getekend over samenwerking voor DAB+.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond