Deel dit artikel
-

Commodore komt met betaalde content via Wifi

Het Nederlandse bedrijf Commodore lanceert volgende maand betaalde abonnementen op tv-programma’s, films en muziek. Kopers van twee nieuwe Commodore-apparaten, een mediacenter en een kleine videogadget, krijgen daartoe toegang via draadloos internet.

De tweede nieuwe apparaten, de Gravel InHome en de Gravel InPocket, presenteert Commodore volgende maand tijdens de Cebit-beurs in Hannover. Donderdag kreeg een handjevol journalisten al een voorproef in Amsterdam. De InHome, een mediacenter voor de tv, is vanaf maandag te koop in 150 winkels voor 549 euro (80 GB-editie) of 599 euro (160 GB) bij grote electronicaketens als Stafhorst, Correct en Raf.

De InPocket, een mini-mediaspeler met 2,8 inch, is vanaf maart verkrijgbaar. Deze kost 299 euro voor de 1 GB-versie en 329 euro voor de 2 GB. Dat is weinig vergeleken met andere mediaspelers gericht op het kijken naar video. Wel speelt het apparaat veel videoformaten af: mp4, mpeg2, divx, xvid en wmv, inclusief DRM en PlaysForSure.

Gratis en betaalde beelden
Beide apparaten kunnen via een Wifi-verbinding content streamen vanaf de Commodore-portal. Die ziet er op de InHome en de InPocket precies hetzelfde uit. Iedere koper moet eerst een activatiecode invoeren om toegang tot de Commodore-portal te krijgen. De registratie geeft recht op het gratis kijken naar allerlei tv- en radio-streams. Daarnaast komen er betaalde pakketten.

Gratis zijn alle programma's van Uitzending Gemist, de live digitale kanalen van de publieke omroepen, RTLZ, Blooberg, Comedy Central, BBC News Headlines en een aantal kleinere zenders. Ook levert Zoomin.tv korte nieuwsvideo's en zijn er bijna 40 radiostreams gratis te beluisteren.

De betaalde abonnementen op content komen in verschillende pakketten. De prijzen lopen  uiteen van 2,5 euro tot 20 euro per maand. Thema's zijn onder meer 'sport', 'live' en 'kinderen'. Welke tv-zenders of programma's te zien zijn, maakt Commodore over enkele weken bekend. Ook vertelden Commodore-medewerkers donderdag dat Youtube-video's en Flickr-foto's op de apparaten zullen worden ontsloten. Nadere details hierover ontbreken nog.

Ook muziekabonnement
Naast tv- en videocontent gaat Commodore ook een onbeperkt muziekabonnement aanbieden. Gebruikers kunnen twee miljoen tracks streamen in Windws Media-formaat. Daarmee concurreert Commodore met een andere site met een onbeperkt muziekabonnement, Surf2Music.nl. Opslaan van bestanden is echter bij Commodore niet mogelijk. Wel kunnen gebruikers in de Commodore-interface playlists aanmaken en die delen met vrienden.

Het zelf toevoegen van filmpjes, streams of podcasts aan de menu's is niet mogelijk. Commodore bepaalt het aanbod. Een webbrowser zit er niet op de mediacenter. "Surfen kan je het beste op je pc doen. Onze apparaten moeten alleen entertainment bieden", zegt manager product development Mark Appel van Commodore.

Het bedrijf werkt nog hard aan het verbeteren van een aantal features. Zo hadden de demonstratie-exemplaren van de InPocket een kraak in het geluid van de externe speaker. "Die fout is er over een paar weken als hij in de verkoop gaat uit", zegt Appel.

Ook hebben de Uitzending Gemist-streams nu alleen nog de standaardkwaliteit van 500 kbps. Dat is prima voor de kleine InPocket, maar voor de mediacenter InHome hoopt Commodore de kwaliteit binnenkort nog op te schroeven naar 1000 tot 1500 kbps. Anders is kijken op een tv-scherm geen pretje.

'Opslaan is passé'
Volgens Commodore doet opslagruimte er steeds minder toe. "Wij willen content en hardware samenbrengen. Iets opnemen of opslaan is niet meer nodig", zegt Vice-president en marketinghoofd Waheed Bhatti. Mensen willen niet eerst opgeslagen content op een ander apparaat zetten om er vervolgens naar te kunnen kijken of luisteren, denkt Appel. "De spanningsboog is dan eindig. Je weet zelf wat je er in hebt gezet. Het mist prikkeling en magie. In plaats daarvan willen mensen verrast worden. Dat kan als je altijd iets nieuws kan kiezen via onze portal."

Probleem met het streamen van content via Wifi is dat een open draadloos netwerk nodig is. En die zijn lang niet overal te vinden. Commodore zegt een oplossing te hebben gevonden in een samenwerking met British Telecom (BT), dat roaming tussen verschillende hotspot-aanbieders aanbiedt. De betrokken hotspots zouden de Gravel InPocket uiteindelijk automatisch moeten herkennen, zegt Appel. Prijzen voor de wifi-roaming zijn ook nog niet bekend. Die volgen eind maart.

Ook komen later dit jaar twee andere Commodore-apparaten op de markt: het navigatiesysteem InCar en de mediaspeler Personal met ingebouwde foto- en videocamera. Games spelen kan vooralsnog niet op de Gravel-apparaten. Maar CEO Ben van Wijhe sluit niet uit dat er games aan toe worden gevoegd. Het bedrijf heeft nog licenties op duizenden oude Commodore 64-games. De erfenis is groot, zegt Bhatti: "Onze merknaam is ons sterkste bezit. Onze naamsbekendheid is nog steeds 80 procent."

Eerst West-Europa, daarna VS
Commodore is van plan na de Nederlandse lancering ook video-on-demand via Wifi te gaan aanbieden in achtereenvolgens Duitsland, Frankrijk en Engeland. Volgens Ben van Wijhe is hierna in de tweede helft van 2007 Zuid-Europa aan de beurt. Medio 2008 volgt dan een expansie naar de Verenigde Staten. Het bedrijf heeft al een kantoor in Los Angeles.

Commodore International is voortgekomen uit Yeahronimo, een Nederlands bedrijf dat jarenlang experimenteerde met betaald downloaden en streamen van live voetbalwedstrijden.

Deel dit bericht

2 Reacties

JteGiffel

erg "handig" om citaten van de woordvoerder van Commodore aan te duiden met zijn achternaam."Appel zegt dat …." lijkt verdacht veel op "Apple zegt dat …."

Edward Laauwen

Hoewel ik de richting die Commodore in probeert te slaan volledig steun, denk ik dat ze nog een moeilijke weg voor de boeg hebben. Zelfs in Amsterdam, waar ik woon, is er nauwelijks sprake van WiFi dekking en zijn er zelfs plaatsen in het Centrum waar niet eens UMTS-dekking is.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond