Deel dit artikel
-

Conflict rond deelname pensioenfonds Booking.com krijgt vervolg

De Hoge Raad heeft vandaag twee eerdere vonnissen van de rechtbank en het Hof tegen Booking.com vernietigd. Centraal staat de vraag of Booking.com verplicht is deel te nemen in een pensioenfonds voor de reisbranche.

In 2014 concludeerde Bpf Reisbranche op basis onderzoek dat de onderneming wel degelijk onder de werkingssfeer van Bpf Reisbranche valt. Booking.com heeft dat betwist en is uiteindelijk gedagvaard door Bpf Reisbranche.

Zowel de rechtbank als het hof hebben vervolgens geoordeeld dat Booking.com géén (online) reisagent is in de zin van de verplichtstellingsbeschikking, omdat zij niet ‘actief bemiddelt’ tussen klant en aanbieder, althans ‘niet daadwerkelijk betrokken is’ bij de totstandkoming van reisovereenkomsten. Daardoor is volgens rechtbank en hof geen sprake van het ‘bemiddelen bij het tot stand komen van overeenkomsten op het gebied van reizen’.

Tegen de vonnissen is cassatie ingesteld. Het advies van de advocaat-generaal strekt tot vernietiging van het hof-arrest en verwijzing van de zaak naar een ander gerechtshof.

Volgens de advocaat-generaal is het hof er kennelijk van uitgegaan dat slechts sprake is van ‘bemiddelen’ in de zin van de verplichtstellingsbeschikking, indien Booking.com zelf de reservering bij de accommodatieverstrekker zou maken. Dit is niet in overeenstemming met een objectieve uitleg van het begrip ‘bemiddelen’. Het is voldoende dat de werkzaamheden van de tussenpersoon zijn gericht op, of kunnen bijdragen aan, het tot stand brengen van een overeenkomst. Een ‘actieve of adviserende rol’ is niet vereist.

De Hoge Raad heeft het advies overgenomen en het geding verwezen naar het gerechtshof Den Haag ter verdere behandeling en beslissing.

Booking.com is naar eigen zeggen teleurgesteld over de uitspraak van de Hoge Raad. ‘Hoewel de uitspraak niet betekent dat Booking.com haar huidige pensioenfondsbeleid op dit moment moet wijzigen, zullen we doorgaan met het evalueren van de vele overwegingen en factoren die bepalen hoe we ons pensioenfondsbeleid beheren.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond