Deel dit artikel
-

Consument test slim energienetwerk met tablets

Zes Nederlandse bedrijven, drie kennisinstellingen en veertig huishoudens zijn maandag een nieuwe proef met een slim en energienetwerk in Groningen en Hoogkerk gestart. Daarbij kunnen consumenten innovatieve energiediensten uittesten op het gebied van duurzame energiekeuze en kostenbesparing.

In het kader van energiebesparing krijgen de deelnemers aan Power Matching City II via een tablet tot op vijf minuten nauwkeurig inzicht in hun eigen energieverbruik en -opwekking. Bovendien ontvangen zij maandelijks een digitale ‘energieschaduwrekening’ die gebaseerd is op het daadwerkelijke energieverbruik.

In het huidige energiesysteem betalen consumenten een maandelijkse rekening, die gebaseerd is op het geschatte energieverbruik en wordt aan het eind van het jaar de eindrekening opgemaakt. Doordat de consument niet alleen een nauwkeurig inzicht krijgt in zijn energiegedrag, maar ook in de kosten die daaraan zijn verbonden, kan hij zijn eigen energieverbruik op kosten sturen. Onderzocht wordt wat de consument hiermee kan besparen.

De proef is onderdeel van de tweede fase van PowerMatching City, volgens de initiatiefnemers het eerste totaalconcept slim energienet  ter wereld in de praktijk. Die tweede fase werd maandag ingeluid door Minister Kamp van Economische Zaken in de Groningse Thomsonstraat.

Deelnemers aan het programma zijn onder meer TNO, Gasunie, TU Delft, TU Twente, Essent en DNV KEMA.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond