Deel dit artikel
-

Consumentenbond blij met telecomplannen EU

De plannen van de Europese Commissie voor een verbeterde Europese telecommarkt zijn op veel punten goed nieuws voor consumenten. Het afschaffen van roamingtoeslagen, verbeteren van consumentenbescherming en meer duidelijkheid over de kwaliteit van telecomdiensten zijn de beste verbeteringen. Dat stelt de Consumentenbond.

Met het afschaffen van roamingkosten wordt mobiel bellen en internetten in Europa in elk geval veel goedkoper. De kosten voor bellen vanuit Nederland naar andere Europese landen worden gelijk aan bellen binnen Nederland.

De bond is echter minder te spreken over het voorstel voor netneutraliteit. De Commissie geeft internetaanbieders de ruimte om toegang tot bijvoorbeeld hoge kwaliteit video’s extra te belasten. Daarmee kunnen aanbieders hun eigen aanbod voortrekken en drempels opwerpen voor nieuwe innovatieve diensten op internet. De Commissie stelt ook voor dat de eigenaren van glasvezelnetwerken hogere prijzen mogen vragen aan concurrenten die van het netwerk gebruik willen maken. Daarmee komt de concurrentie op glasvezel in gevaar en dreigt het belangrijkste voordeel van glasvezel – meer keuze voor consumenten – verloren te gaan.

De Europese Commissie eist van internetaanbieders meer duidelijkheid over snelheden van breedband internet en consumenten mogen hun contract opzeggen wanneer een aanbieder z’n beloftes over snelheid niet waarmaakt. En internetaanbieders krijgen de verplichting om e-mailberichten door te sturen naar een nieuw mailadres als consumenten wisselen van provider. Hiermee wordt volgens de bond een belangrijke drempel voor consumenten, om over te stappen naar een andere provider, weggehaald.

Deel dit bericht

1 Reactie

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond