Deel dit artikel
-

Consumentenbond: Fabrikanten van Android-smartphones stoppen te snel met updaten

De Consumentenbond trekt weer aan de bel over updates voor Android. Fabrikanten van Android-smartphones stoppen te snel met updaten, aldus de bond, die vier jaar lang de updates van de zeven populairste smartphone-merken bijhield.

Gebruikers van de Redmi-toestellen van Xiaomi komen er het meest bekaaid vanaf. Van de toestellen in deze reeks kreeg alleen de 5 Plus een versie-update. De andere toestellen kregen de afgelopen vier jaar helemaal geen versie-updates. Ook Huawei brengt relatief weinig updates uit. Geen enkel toestel kreeg meer dan 1 versie-update.

Samsung laat het aantal updates mede afhangen van het verkoopsucces. En Sony stopt naar verwachting al na ongeveer 1,5 jaar met het updaten van zijn Xperia XA-serie.

Veel fabrikanten gaan creatief om met updatebeloftes door hun toestellen met een oude Android-versie op de markt te brengen. Die telefoons krijgen kort na ingebruikname een versie-update, waardoor de belofte al voor een deel is ingelost.

Apple laat zien dat het ook anders kan. Alle telefoons die sinds 2009 zijn uitgebracht, kregen minimaal drie versie-updates en de iPhone 5S kreeg er zelfs vijf. Helaas is dit geen garantie voor de toekomst: het bedrijf doet geen updatebeloftes voor zijn toestellen.

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, zegt dat de prijs van een toestel mag niet bepalen of je wel of geen updates krijgt. ‘Iemand die niet de duurste telefoon kan of wil betalen, moet zijn toestel ook gewoon veilig kunnen gebruiken.’

Deel dit bericht

1 Reactie

Kees

En als je principieel zo weinig mogelijk met een priegelphone doet, dan ben je nog eens extra gedupeerd. Tien, vijftien jaar met zo’n ding moet toch minimaal kunnen? Mijn wasmachine is al bijna 25 jaar.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond