Deel dit artikel
-

Consumentenbond gaat reisaanbieders dagvaarden wegens aanhoudende misleiding

De Consumentenbond gaat reisaanbieders dagvaarden. Nog steeds klopt twee derde van de onderzochte reisaanbiedingen niet, blijkt uit onderzoek van de bond. De prijs verandert tijdens het boeken, er komen tijdens of na het boeken nog verplichte kosten bij of er ontbreekt essentiële informatie.

De Consumentenbond controleerde of in totaal 250 reisaanbiedingen van 10 verschillende aanbieders te boeken waren voor de geadverteerde prijs. Bij Prijsvrij/D-reizen, KLM Holidays/Transavia Holidays en Expedia klopte geen enkele aanbieding. Bij The Travel Club was de prijs van 8 procent van de onderzochte aanbiedingen ook de uiteindelijke prijs. Bij TUI was dat 16 procent, bij Dé VakantieDiscounter 26p procent en bij FTI iets meer dan de helft. Bij ANWB Reizen, Sunweb en Corendon (92%) was de prijs in de aanbieding het vaakst wél te boeken voor die prijs.

Dé VakantieDiscounter adverteert bijvoorbeeld met een reis naar New York inclusief verplichte kosten, terwijl consumenten ter plekke nog 39 euro per nacht aan het hotel moeten betalen. De ANWB verstopt verplichte havengelden à 120 euro bij een fietscruise in Kroatië. En Eliza was here (van Sunweb) moffelt verplichte schoonmaakkosten weg bij een huisje in de Algarve. Prijsvrij doet dat met 167 euro aan verplichte hotelservicekosten in New York en The Travel Club met verplichte servicekosten van 415 euro bij een cruise. KLM Holidays en Transavia Holidays verstoppen nog steeds structureel verplichte reserveringskosten. Terwijl KLM daar al eerder tonnen aan boetes voor kreeg van de ACM.

Begin 2023 was er met 83 procent van de door de Consumentenbond bekeken aanbiedingen wat mis. Daarop beloofden alle gecontroleerde reisorganisaties beterschap.

De Consumentenbond heeft de onderzoeksresultaten weer gedeeld met de ACM en haar gevraagd te handhaven. De ACM geeft aan dat er momenteel verschillende zaken lopen om reisaanbieders te dwingen tot duidelijke prijsvermelding.

Brancheorganisatie ANVR adviseert reisaanbieders slechts om ‘daar waar toepasbaar’ de regels te volgen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond