Deel dit artikel
-

Consumentenbond: Fabrikanten laks met apps op Smart TV

De fabrikanten van Smart TV’s kunnen en willen geen garantie geven dat de apps op hun toestellen blijven werken. Dat concludeert de Consumentenbond na gesprekken met Philips en Samsung.

Aanleiding voor de gesprekken waren de ruim 500 meldingen over verdwenen apps die sinds maart 2018 binnenkwamen op het meldpunt ‘Apps op smart-tv’s moeten blijven werken’. Uit de meldingen blijkt dat consumenten vaak juist vanwege die apps voor een specifiek toestel kiezen. Daarnaast geven de klagers aan zich misleid te voelen doordat apps zomaar kunnen verdwijnen.

De Consumentenbond vindt dat fabrikanten meer moeten doen om te zorgen dat apps blijven werken, zo zouden zij afspraken kunnen maken met de appmakers.

Bijna de helft van de klachten gaat over relatief nieuwe televisies van 3 tot 5 jaar oud. 42 procent van de klagers mist bijvoorbeeld de NPO-app. De meeste klachten gaan over tv’s van Samsung (60 procent), het bedrijf met verreweg het grootste marktaandeel voor Smart TVs. Daarnaast komen er veel klachten binnen over Philips (21 procent). Ook LG en Sony komen niet met oplossingen.

De Consumentenbond raadt het gebruik van een mediaspeler aan, die moet worden aangesloten via de HDMI-poort van de tv.

Samsung benadrukt dat appaanbieders de keuze maken om apps niet meer aan te bieden voor Smart TV’s. De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. De hardware en software van de Smart TV’s van tegenwoordig bieden veel meer mogelijkheden.

Verschillende aanbieders maken gebruik van de grote technologische vooruitgang van Smart TV’s in de afgelopen jaren. Nieuwe apps zijn daardoor steeds gebruiksvriendelijker en bieden meer mogelijkheden. De hardware van oudere Smart TV’s kan deze ontwikkelingen echter niet aan, waardoor sommige appaanbieders besluiten de oude apps niet meer aan te bieden.

Deel dit bericht

2 Reacties

bert

Wellicht taak aan de EU om de smart TV maar helemaal te verbieden. Ik koop zelf ook enkel monitors voor dit doeleinde: veel beter. De content regel je wel met een plugin device van een paar tientjes. Als we alleen nog domme schermen mogen kopen is dit gedoe zo over.

Helmert

Ik snap ook niet dat mensen een “smart tv” kopen wat zo smart zijn ze niet bij Philips en Samsung. Ze snappen niets van software ontwikkeling op operating systeem niveau zoals Android TV of Apple TV. De consument betaald honderden euro’s meer voor iets wat slecht in elkaar zit terwijl je voor enkele tientjes een Chromecast plugin kan inpluggen op een domme televisie met HDMI. Typisch een voorbeeld van schoenmaker blijf bij je leest. En dat is dus gewoon domme TV’s maken die smart kunnen worden met een uitbreiding van Apple of Google.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond