Deel dit artikel
-

Consumentenbond: zware medicijnen bestellen zonder doktersrecept kinderlijk eenvoudig

De Consumentenbond roept de minister voor Medische Zorg op actiever te waarschuwen voor de gevaren van het eigenhandig bestellen van zware medicijnen. Uit onderzoek blijkt dat het nog altijd kinderlijk eenvoudig is om online receptmedicijnen te bestellen, zonder tussenkomst van een arts.

De Consumentenbond bestelde bij 12 aanbieders in binnen- en buitenland 20 receptmedicijnen zonder doktersvoorschrift, zoals antibiotica, slaap- en kalmeringsmiddelen en kankermedicijnen. Zestien medicijnen werden bezorgd, vanuit Nederland, Groot-Brittannië, Zwitserland, India en Singapore. Uit analyse van het RIVM bleek dat in bijna alle geleverde medicijnen meer of minder werkzame stof zat dan op de verpakking staat. Een kleine afwijking kan ook bij reguliere medicijnen voorkomen, maar in bepaalde antibioticumpillen zat veel te veel werkzame stof: 625 mg in plaats van 500 mg.

Sommige van de onderzochte webwinkels zijn dan ook duidelijk illegaal, en vragen betaling in cash of met cryptovaluta. Ook drukken ze de klant op het hart de naam van het bedrijf niet te gebruiken bij de bestelling.

Zorgwekkend zijn volgens de Bond de professioneel ogende websites die nauwelijks te onderscheiden zijn van legale internetapotheken. Zij ontduiken de Nederlandse regelgeving via buitenlandse artsen en apotheken. Zo kreeg een mysteryshopper na het invullen van een medische vragenlijst een antibioticakuur van een Britse apotheek, op voorschrift van een arts in Roemenië.’

Een behandelrelatie met een arts is essentieel, omdat deze kan beoordelen of een bepaald geneesmiddel geschikt is voor een patiënt en of het veilig gebruikt kan worden in combinatie met andere medicijnen.

 

 

Deel dit bericht

4 Reacties

Remi - Benedictus bv

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/614-miljoen-gram-speed-en-972-miljoen-xtc-pillen-nederland-is-wereldkampioen-synthetische-drugs~b3571ce7/

Gevaren hiervan zijn toch vele malen groter, vanwaar nu de hypocriete
waarschuwingen? Dat kan alleen maar een commercieel belang zijn.

peter

@remi: kan jij mij 1 wetenschappelijk onderbouwd artikel linken hier waarin het gevaar van xtc wordt aangetoond? Er gaan niet voor niks steeds meer signalen op om dit te legaliseren?

Remi

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond