Deel dit artikel
-

‘Contant betalen moet mogelijk blijven’

Een duidelijke meerderheid van de bevolking vindt dat het mogelijk moet blijven voor betalingen buiten de deur contant geld te gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek dat DNB heeft laten verrichten voor het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB).

In het eurogebied is Nederland een van de koplopers waar het gaat om de verschuiving van contant naar elektronisch betalen. In het zogenoemde toonbankbetalingsverkeer is het percentage contante betalingen tussen 2010 en 2015 teruggelopen van 65 tot 49 procent. Als deze trend zich in de komende jaren voortzet, dan ligt het percentage contante betalingen in 2018 rond de 40 procent.

Het MOB stelt zich – met DNB – op het standpunt dat het mogelijk moet blijven contant te betalen bij transacties waarbij direct ter plaatse moet worden afgerekend. Sommige consumenten ondervinden nog steeds hinder als zij niet contant kunnen betalen, ondanks het toenemende gebruiksgemak van elektronische betaalmogelijkheden.

In Zweden is de behoefte aan bijsturing pas naar voren gekomen toen zich daadwerkelijk knelpunten zijn gaan voordoen. Beide landen laten overigens zien dat met beperkte bijsturing contant geld ook bij een aanzienlijk kleiner aandeel in het toonbankbetalingsverkeer, goed kan blijven functioneren als betaalmiddel.

Deel dit bericht

2 Reacties

Pippi langkous

Belachelijk ik heb een bewindvoerder, en daarom kan ik geen gebruik maken van heel veel Electronic dingen, verder, heb ik voor mijzelf gewerkt kreeg contant, zzp er, en moet ik dan eerst storten, en ik heb ivm schulden ook geen rekening kunnen nemen, ze pakken ’t af van je rekening en dan zit je, niets meer, ze willen alles domineren, zoals de waard is vertrouw je toch je gasten!

Martijn

Tjonge jonge, wat voor mensen bezoeken deze website eigenlijk zeg….. Vast geen professionals, die zijn te druk om dit te lezen

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond