Deel dit artikel
-

Unieke Copilot + pc voorlopig alleen op laptops

Er lijken vooralsnog geen plannen te zijn om desktop pc’s te ontwikkelen onder de noemer Copilot Plus. Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo en Samsung kondigden afgelopen dagen allemaal laptops boordevol AI toepassingen. Ook Microsoft zelf komt met slimme Surface laptops en tablets.

Microsoft werkte nauw samen met Qualcomm voor de ontwikkeling van een van de eerste AI-processoren voor Windows: de Snapdragon X Elite en Snapdragon X Plus. Goed voor 40Tops aan rekenkracht. Microsoft volgt daarmee de strategie van Apple die zijn eigen chips ontwikkelde voor zijn hardware.

Volgens Microsoft zullen de AI-modellen ervoor zorgen dat de pc’s taken kunnen uitvoeren die niet mogelijk zijn op andere Windows-pc’s. Een deel van die AI-modellen draait overigens lokaal. Dit zijn zogeheten Small Language Models (SLM’s): kleinere taalmodellen, die efficiënter zijn dan de grote taalmodellen (LLM’s) als ChatGPT.

De laptops dienen verder over ten minste 16GB geheugen en 256GB SSD opslag te beschikken om in aanmerking te komen voor de Copilot+-merknaam.

Een van de unieke toepassingen heet Recall. De laptop maakt op de achtergrond opnamen (screenshots) van alle handelingen op de laptop, waardoor je de Windows kunt vragen om bepaalde bestanden te vinden, en ook foto’s worden herkend. Een andere toepassing is Cocreator. Gebruikers kunnen daarmee schetsen maken of afbeeldingen met woorden omschrijven in Paint.

Microsoft claimde dat de nieuwe Copilot+-laptops met een Qualcomm X Elite-processor tot ’58 procent sneller’ zijn dan een MacBook Air 15 inch met M3-processor en op hetzelfde niveau zit als de M4. Ook gaat de batterij veel langer mee.

Nadeel van de huidige Arm gebaseerde laptops is dat veel Windows applicaties niet ‘native’ kunnen draaien op ARM gebaseerde laptops. Microsoft claimt dat dankzij de (bijgewerkte) Prism emulatielaag de meeste oudere programma’s alsnog tot leven kunnen worden gewekt, vergelijkbaar met Apples Rosetta 2 emulatielaag die werd uitgerold toen het eigen chips ging maken. Inmiddels zijn er speciale versies van Chrome, Spotify en Zoom beschikbaar.

Zowel Intel als AMD hebben naar eigen zeggen x86-processors in de pijplijn die de 40 TOPS kunnen garanderen, maar die zijn er voorlopig nog niet. Wellicht is dit mede de reden dat Microsoft nog even wacht met Copilot + voor desktops.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond