Deel dit artikel
-

‘Corona maakt sociale technologie cruciaal voor ouderen’

Sociale technologie kan, zeker nu ten tijde van corona, een grote en waardevolle rol spelen in het vervullen van sociale behoeften van ouderen, concludeert Tina ten Bruggencate op basis van haar proefschrift dat ze op 2 juli verdedigt aan Tilburg University.

Facebook, WhatsApp, videobellen en e-mail spelen doorgaans nog een bescheiden rol in het leven van ouderen. Een groot deel van de ondervraagden gebruikt sociale technologie dan ook niet actief.  Zij die dat wel doen, versterken en verrijken daarmee hun relaties, doordat er bijvoorbeeld foto’s en video’s gedeeld worden.

Gebruik van sociale technologie maakt dat ouderen en mensen uit hun netwerk zich gerust voelen, aldus Ten Bruggencate, Het voelt veilig altijd bereikbaar te zijn met een smartphone op zak. Echter, het gebruik ervan heeft ook nadelen. Ouderen worstelen met de techniek, het installeren, met updates, met wifi. En sociale technologie mag het face-to-face contact niet vervangen. Ergernis is er over (klein)kinderen die teveel met hun mobiel bezig zijn als ze op bezoek komen.

De coronacrisis heeft tot gevolg dat sociale technologie vaak de enige manier is voor ouderen om met familie en vrienden te communiceren. Het face-to-face contact is aanzienlijk teruggedrongen, en de voordelen en mogelijkheden van sociale technologie krijgen nu steeds meer aandacht. Er wordt nu noodgedwongen zo veel ‘geoefend’ dat sociale technologie in de toekomst, naast het face-to-face contact, wellicht kan zorgen voor meer verbondenheid.

Deel dit bericht

1 Reactie

Nina

Wat n onzin dit verhaal. Laat deze dame eens een keer van de toren afdalen en bij mensen thuis kijken die niet de middelen hebben of de capaciteiten om op Facebook te gaan te WhatsAppen of whatsoever.
Kom op zeg Mevrouw ten Bruggencate get real zeg!!
Waar zit uw gevoel?? Rationele overwegingen en benaderingen.

Kom van de troon, kijk en voel wat er werkelijk is en laat ego thuis.

Succes met de afdaling wat n verrijking voir u kan zijn.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond