Deel dit artikel
-

Corona wereldwijd: virtuele evenementen en thuiswerken

Niet alleen in Nederland, ook in andere landen wordt de komende weken massaal vanuit huis gewerkt in verband met het coronavirus.

Bij de Eindhovense chipproducent NXP werd sinds woensdag al in groten getale thuisgewerkt. Ook bij Philips en ASML in Veldhoven wordt zoveel mogelijk thuisgewerkt. De drie grote banken hadden al maatregelen genomen en hebben hun personeel gesplitst.

IT-detacheerder PEAK-IT lanceert vandaag de IT-Hulplijn. Het bedrijf signaleert dat het aantal servicedeskvragen ‘extreem toeneemt’ door een grote hoeveelheid thuiswerkers. De support moet daarom op afstand worden geleverd.

Andere Nederlandse bedrijven passen hun werkwijze aan: Thuisbezorgd zet het bestelde eten op de stoep voor de deur. Betalen met cash blijft wel mogelijk.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) trekt intussen aan de noodbel. Het aantal annuleringen bij restaurants is gestegen met 48 procent en het aantal nieuwe reserveringen blijft uit.

Net als veel supermarkten, signaleert ook websuper Picnic een grotere drukte dan normaal. Meer mensen dan gewoonlijk willen hun boodschappen thuisbezorgd krijgen, waardoor het bedrijf met vertraging te kampen heeft.

In Nederland worden nagenoeg alle evenementen tot 31 maart afgelast. Stef van der Ziel van Jet-Stream en Streaminar.com zegt dat bedrijven online video als alternatief oppakken voor fysieke events. Hij ontvangt beduidend meer internationale aanvragen voor het inrichten van de infrastructuur van videostreaming van bijeenkomsten die oorspronkelijk live zouden worden gehouden.

Microsoft annuleerde gisteren, zoals al werd verwacht, zijn Build ontwikkelaarscongres in Seattle. In plaats daarvan komt er een virtuele variant, maar details daarover worden later bekend gemaakt.

Seattle is extra getroffen door het virus. De grootste werkgever van de stad Amazon heeft zijn staf opgedragen om tot eind maart thuis te werken. Het bedrijf heeft wereldwijd 798.000 mensen op de loonlijst staan. De anders zo drukke zakenwijk South Lake Union ligt er verlaten bij, schrijft GeekWire. Restaurants zijn leeg.

Facebook, Google en Twitter hebben hun werknemers wereldwijd eveneens geadviseerd thuis te blijven, in sommige gevallen tot 10 april. Bij Twitter zijn alle kantoren wereldwijd gesloten.

De Europese Commissie werkt vanaf maandag ook virtueel. Er blijft alleen personeel over voor ‘kritische werkzaamheden’. De Europese Commissie telt 32.000 werknemers.

De technische universiteit in Berlijn gaat komende week virtueel tentamens afnemen, meldt persagentschap dpa. TU directeur Christian Thomsen rekent op de eerlijkheid van de studenten.

Aan de TU Berlin, met 35.000 studenten, zijn inmiddels drie gevallen van corona bekend. Uit voorzorg zijn de colleges voor fysica en mathematica reeds opgenomen.

In Nederland heeft minister Bruins aan het hoger onderwijs gevraagd om tot het einde van de maand alleen maar onderwijs op afstand te bieden.

Uit de mededelingen van hogescholen en universiteiten blijkt dat die nogal zijn overvallen door het nieuws. In de meeste gevallen kan niet meteen virtueel onderwijs worden aangeboden. Hogeschool Utrecht bekijkt vandaag hoe het onderwijs vanaf maandag digitaal aangeboden kan worden. Ook de Hanze Hogeschool wil dat doen.

De Universiteit Utrecht wil, net als de TU Delft, het onderwijs al vanaf maandag zoveel mogelijk digitaal aanbieden. Veel docenten maken nu al gebruik van ‘kennisclips’ in hun onderwijs. Om colleges die gepland staan vanaf maandag waar mogelijk online aan te kunnen bieden, worden extra voorzieningen getroffen, en handleidingen beschikbaar gesteld.

Tilburg University en de TU/e bieden al videocolleges aan en kijken of ze dat uit kunnen breiden.

Emerce vergadert vandaag over de evenementen voor de komende maanden. Daarover berichten we je vanaf maandag. Het Digital Food Conference eind maart gaat in elk geval niet door.

Coronanieuws in het kort

Apple is per direct gestopt met zijn Today at Apple sessies in zijn winkels in de VS, Canada en Mexico. Vanaf 9 maart werden die presentaties al niet meer gegeven in de Bay Area en Seattle.

Samsung is de Galaxy Sanitizing Service gestart voor zijn servicecenters en Experience Stores. Het bedrijf gebruikt UV-C light om smartphones te desinfecteren.

Adobe stelt zijn Creative Cloud beschikbaar aan Amerikaanse studenten die van huis uit werken. Ze hoeven dan niet op hun universiteit of hogeschool in te loggen.

Activision Blizzard organiseert voorlopig geen live-evenementen meer rond Call of Duty League. Alle esports evenementen voor maart en april zijn geschrapt.

Airbnb gaat in bepaalde landen geen annuleringskosten meer rekenen in verband met het coronavirus. Dat geldt voor China, Zuid Korea, Italie en de VS. De regels voor de VS gelden voor reserveringen tot 1 april.

In Spanje regent het online advertenties voor babysitters nadat scholen en kinderopvang zijn gesloten. Studenten die noodgedwongen thuis moeten blijven proberen iets bij te verdienen. Volgens El Pais steeg het aantal advertenties op het portaal Milanuncios met 469 procent.

De Customer Data Award Night van marketingorganisatie DDMA op donderdag 19 maart wordt uitgesteld. Over aankomende Afternoon Updates, Elites en andere bijeenkomsten van DDMA volgt snel een beslissing.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond