Deel dit artikel
-

‘Corona verantwoordelijk voor extreme groei online aankopen’

De coronacrisis is verantwoordelijk de extreme groei van 82 procent in het aantal online aankopen, zo blijkt uit de cijfers van Picqer, magazijnsoftware voor webwinkels.

Het bedrijf zegt data van duizenden webwinkels te hebben geanalyseerd. De meest opvallende groei was te zien tijdens de eerste lockdown.

Het is onderhand geen nieuws meer dat het coronavirus in 2020 een grote impact heeft gehad op de e-commerce branche. Toen in maart de meeste fysieke winkels dicht gingen, schoot het aantal online bestellingen omhoog. In de maanden daarna bleef de groei hoog, namelijk 69 procent meer dan 2019.

De persconferenties van de minister-president hadden ook effect op de groei in online aankopen, waarbij de dag voor de persconferentie van 21 april de grootste impact had. Op deze dag werden er 324 procent meer bestellingen geplaatst dan op deze dag in 2019.

Black Friday was desondanks de drukste dag van 2020. Dit jaar trokken meer webwinkels een hele week uit voor Black Friday. Deze Black Friday week is goed voor bijna 5 procent van het totaal aantal bestellingen in 2020 en kende een groei van 121 procent ten opzichte van 2019.

Er is ook een verschuiving in drukte tijdens de week van Black Friday te zien. In plaats van alleen topdrukte met Black Friday en Cyber Monday, zoals in 2019 en eerder, was in 2020 de drukte meer verspreid tijdens de gehele Black Friday week. Dit komt doordat webwinkels eerder kortingen gaven, om zo de druk op de verzendpartners te verspreiden.

De tweede corona lockdown zorgde voor een stijging van 114 procent in online aankopen ten opzichte van 2019. Dit komt mede doordat we bijna alle kerstinkopen dit jaar online moesten kopen. In 2020 zijn de weken voor kerst qua drukte vergelijkbaar met de Black Friday week. Ter vergelijking: in 2019 waren de weken voor kerst 17 procent minder druk dan Black Friday. De dag dat PostNL een maximum aantal te verzenden pakketten per webshop invoerde, 21 december, werd een van de drukste dagen van het jaar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond