Deel dit artikel
-

Corona-app pas half oktober breder ingezet

De corona-app van de overheid wordt op zijn vroegst pas half oktober breder uitgerold. De bijbehorende wet moet eerst nog door het parlement.

Technisch is de app sinds begin augustus af en al wel te downloaden in vijf GGD-regio’s. Buiten die regio’s kunnen mensen hem wel downloaden, maar de GGD’s in die regio’s ondersteunen de app nog niet.

‘Iedereen heeft zich maandenlang uit de naad gewerkt om de app op tijd af te krijgen. Het voelt alsof de politieke kant van het verhaal wat minder snel gaat dan de rest van de samenleving’, zegt de leider van het designteam, Jasper Hauser, tegen de NOS.

De Eerste Kamer gaat op zijn vroegst op 6 oktober over de wet stemmen, maar het kan zijn dat aanvullende vragen vanuit de senaat voor extra vertraging zorgen.

In eerste instantie wilde minister De Jonge de app onderbrengen in de algemene corona-spoedwet. Nadat de spoedwet werd uitgesteld, werd er gewerkt aan een aparte wet voor de app.

Nederland is zeker niet het enige land dat laat is met een corona-app. De Britse COVID-19 contact tracing app is eindelijk gelanceerd in Engeland en Wales. De nieuwe app is gebaseerd op de Google en Apple API die gedecentraliseerd is en een hoge mate van privacy biedt waarvoor gebruikers geen account hoeven te registreren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond