Deel dit artikel
-

Corona-apps: tot nu toe vooral mislukkingen

De effectiviteit van de corona-apps in de diverse landen blijkt enorm tegen te vallen. Ook kampen de apps met allerlei technische problemen.

Het Franse StopCovid verscheen in juni en is twee miljoen keer gedownload. In de eerste drie weken vertelde de app slechts veertien mensen dat ze mogelijk in contact waren gekomen met mensen die met het coronavirus besmet waren geraakt.

In Australië is de Covidsafe app sinds april zelfs zes miljoen keer gedownload. In de staat Victoria is tot op heden geen enkel kritisch contact gemeld, terwijl de pandemie daar weer is opgelaaid.

De Australische app werkt ook nog eens slechts 25 procent van de tijd op sommige apparaten, vooral iPhones. Wanneer het scherm is vergrendeld, is er geen Bluetooth-handdruk mogelijk, die nodig is om informatie te vergaren. Omdat dit probleem niet is opgelost, heeft het Verenigd Koninkrijk deze maand zijn eigen gecentraliseerde app ingetrokken. Een nieuwe versie laat voorlopig op zich wachten.

Zowel Frankrijk als Australië hebben maken geen gebruik van het gezamenlijke trackingplatform van Google en Apple, waardoor de apps minder goed werken, zeker als er allerlei andere apps op de achtergrond draaien.

De Duitse app, 16 miljoen keer gedownload, heeft wekenlang nauwelijks gewerkt op Android toestellen, zo gaf ook ontwikkelaar SAP deze week toe. Sinds woensdag zouden de problemen zijn opgelost.

De lage score is ook nog eens wiskundig voorspelbaar, zegt Jon Crowcroft, hoogleraar communicatiesystemen aan de Universiteit van Cambridge. Als één procent van alle mensen COVID-19 heeft en positief getest is, en slechts één procent van alle mensen gebruikt een app, dan is de kans dat die elkaar tegenkomen 1:10.000. Daar komt bij dat de apps ook nog eens voorzichtig zijn ingesteld om valse meldingen te vermijden.

De Nederlandse corona-app komt er op zijn vroegst in september.

Foto ?? Claudio Schwarz | @purzlbaum/Unsplash

 

Deel dit bericht

1 Reactie

statistieken zijn gevaarlijk

Het vermelden van statistieken is , net als het becommentariëren ervan, een riskante zaak.

Toch een poging het genoemde getal te duiden en corrigeren.

als 1% besmet is (reëel) en 1 % gebruikte de app (laag getal) dan is de kans dat als 2 mensen elkaar tegenkomen 1 de app heeft en de ander besmet is 1% van 1% is 1 :10.000.

Maar omdat de besmette persoon niet 1 ander persoon maar misschien wel 50 verschillende mensen tegen is gekomen in de eerste periode van zijn besmetting, is de kans niet op op 10 duizend, grofweg 50 keer meer ~ 1: 200. (exacte kansberekening is complexer, maar indicatief) bij slechts 1% (werkend) app gebruik.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond