Deel dit artikel
-

Coronacriticus Maurice de Hond start online kenniscentrum

Maurice de Hond heeft zijn blog maurice.nl omgebouwd naar wat hij noemt een ‘kenniscentrum met relevante informatie over alle facetten van de coronacrisis’. Daartoe is een redactieteam aangesteld. Ook is De Hond vanaf deze week te zien in twee videoformats op zijn eigen YouTube-kanaal.

De Hond krijgt voor zijn nieuwe site hulp van voormalig TMF-vj Fabienne de Vries. Vanuit een studio presenteert zij het coronajournaal.

De Hond wil de ontwikkelingen ten aanzien van de coronacrisis kritisch volgen. ‘Nieuwe studies uit binnen- en buitenland tot mij nemen, eigen onderzoek doen en vooral logica toepassen,’ noemt hij het.

De opiniepeiler maakte onlangs zijn debuut in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Samen met een longarts beschrijft hij in het belangrijkste medische vakblad van Nederland hoe het coronavirus zich ook via microdruppels verspreidt. De Hond krijgt echter vaak het verwijt dat hij in wetenschappelijke literatuur vooral de beweringen selecteert die zijn stelling ondersteunen.

Op de nieuwe website heeft de ‘Uitkijktoren’ een belangrijke plek. Hier verschijnen onder meer bijdragen van gastbloggers. Verder legt De Hond een wetenschappelijke bibliotheek aan met een overzicht van studies uit de hele wereld. Ook is er een pagina met veelgestelde vragen over corona.

Deel dit bericht

10 Reacties

Sophia

Naar mijn idee zou het goed zijn om vanuit de overheid ruim te testen op antistoffen om de verspreiding in kaart te brengen.
Mijn man was 14 dagen ziek half maart (zonder corona zou het weer vergeten zijn) ikzelf lichte klachten kortdurend.
Vier weken geleden beiden via huisartsen lab bloedtest uit laten voeren en bingo beiden IgG antistoffen.
Ik ben van plan komende tijd regelmatig te testen om voor mezelf verloop duidelijk te krijgen.
Maar er moeten toch zoveel meer mensen anders dan de genoemde huidige getallen in aanraking zijn geweest met het virus. Zeker ook omdat slechts (vlgs de berichten) slechts 30 procent zich laat testen.
Mvrgr

Maria,

Corona, nog steeds heel onduidelijk,
Heel veel regels en veel onwetendheid,
Zelf ben ik zoals ze het noemen longpatient en heel veel allergische aandoening, absoluut niet zielig bedoeld, ik hoest regelmatig en niezen, maar zeker niet lekker in mijn vel, toch een soort griepgevoel,
Oke Juni kon ik testen, uitslag negatief en toch is er voor mij niets veranderd,
Dit is voor de zorg niet te doen
Eerlijk gezegd we kunnen toch niet blijven testen, het testmateriaal raakt op en corona gaat opnieuw uitbreiden
Ik ben een ouder iemand die ook rekening houd met anderen,
Mijnheer M – de Hond, u bent goed bezig,
Mvgr,
Maria,

Gert Klein Hesseling

Hoe ziet u het gevaar van te goed geïsoleerde huizen in het kader van areasolen? Zeker nu we meer binnen gaan zitten in de herfst en winter.

Hoe denkt u over groepsimmuniteit opbouw in de verschillende leeftijdsgroepen, jeugd, volwassen en ouderen?

Bert Nooren

RIVM weekoverzicht deze week:
pagina 3 bron GGD ziekenhuisopname 162
pagina 37 bron NICE opname verpleegafdeling 350 + IC 53 opnames (bewezen Corona).
Wat is juist opnames laatste week 162 of (350+53)= 403 ??????????

Renier vd Kerkhof

Rutte zaait 2deling: gebeurt ook in andere landen, maar hij had nu de kans gehad om voor het weekend daadkrachtig alle neuzen weer een kant op te krijgen. Gemiste kans. De politiek heeft veel te lang een “komt wel goed” houding gehad, reactionair toe staan kijken. RIVM heeft duidelijk geen visgraad model gebruikt om tot een oplossing te komen, waar je alle inputs van informatie serieus en als mogelijke veroorzaker mee neemt (de Hond aerosolen). Gelukkig komen er nu wiskundigen aan het woord, die ook een duidelijk signaal afgeven. Dit duidelijke signaal zag ik al toen de cijfers weer op begonnen te lopen: want statistiek is ook dan al een goede tool om te voorspellen waar de “golf” ongeveer heen gaat, of kan gaan wanneer men niet in grijpt. We zagen TIJDELIJK de grafiek naar beneden gaan: dat was een paar weken NADAT de grote steden een mondkapje hadden verplicht voor mensen die in drukke gebieden waren (0.a. winkelcentra). Daar leek het iig op: Dus verplicht de mondkapjes weer als de sodemieter Rutte. Rutte schuift liever alles af: zoals hij dit al zijn hele carrière als PM doet: Maar hij is de grote man (die slapjanus). feiten: 5 augustus: mondkapjes verplicht in Amsterdam en Rotterdan: de grafiek van de besmettingen begint op 13 augustus te zakken, voor ruim een week: de mondkapjesplicht heeft du waarschijnlijk geholpen!

J.Platje

Volgens mij sinds kapjes dragen opeens veel meer besmettingen als ik in een supermarkt loop zonder kapje en er vliegt een virus aan mij voorbij dan wordt deze opgezogen door de goede ventilatie draag ik een niet medicinale kapje dan vliegt deze virus achter het kapje die niet goed afsluiten aan de zijkant dus besmet misschien een raar idee van mij maar ja misschien te onderzoeken en dan liever zonder kap

evert jansen schoonhovn - geen

2de golf lijkt niet op de 1ste golf
gebaseerd op RIVM’s “Wekelijkse update epidemologische situatie van COVID-19”

1ste golf: van 2 mrt t/m 27 april start 2de golf (20 juli-28 sep)

In figuur 34 van de wekelijse worden de aantallen besmettingen (patiënten) , ziekenhuisopnames en sterfgevallen (overlijden) in grafiekvorm weergegeven vanaf 2 maart 2020.
Vanaf 20 juli begint het aantal besmettingen op te lopen, start 2de golf en in de periode t/m 28 september is het aantal besmettingen aanzienlijk groter dan de duidelijk groter dan in de 1ste golf.
In de 1ste golf liep zowel het aantal ziekenhuisopnames als het aantal sterfgevallen gelijk op met het aantal besmettingen . In de 2de golf zien we een ander beeld; nauwelijks ziekenhuisopnames en sterfgevallen van 20 juli t/tm 28 september.
In figuur 35 worden de aantallen besmettingen per leeftijdsgroep in gegeven. Het aantal besmettingen voor de leeftijdsgroepen 30-39, 40-49, 50-59 en ook ook 60-69 zijn grosso modo gelijk voor de 1ste en de start van de 2degolf.
In fig 36, ziekenhuisopnames, en figuur 37, sterfgevallen, zien we voor bovengenoemde leeftijdsgroepen, in tegenstelling tot de 1ste golf, echter nauwelijks ziekenhuisopnames en sterfgevallen.
Opvallend is ook dat tijdens de start van de 2de golf het aantal besmettingen voor de levensgroepen 70-79 en 80+ het aantal besmettingen aanzienlijk kleiner is dan gedurende de 1ste golf.

Conclusie ?
Bij 2de golf is het virus minder agressief dan in de1ste golf of is de weerstand van de bevolking tegen het virus toegenomen of zijn er als gevolg van de 1ste golf nu minder kwetsbaren onder de bevolking ?
Het verbaast mij dat de mijns inziens significante en relevante verschillen tussen 1ste en 2de golf nergens aan de orde gesteld worden (RIVM,media etc)
Ik kan mij overigens wel voorstellen dat de suggestie dat de tweede golf minder agressief is niet bevordelijk is voor het naleven van de Corona-maatregelen.

jansen - geen

Beste Maurice

Is virus gewoon niet iets normaal?
Ieder jaar worden mensen ziek door griep.
Mensen gaan gewoon een keer dood.
Soms krijg ik de indruk dat dat niet mag.
Hele economie en mensen in andere landen die door de corona maatregelen wel dood?
Moet dat niet een keer naar buiten.
Het is toch vreemd?

Waarom doet de overheid dit?

vriendelijke groet

Edith

René Kant

Belangrijke wetenschappelijk onderzoek wijst uit: vitamine-D toediening brengt aantal IC-opnamen met meer dan 90% terug. Waarom wordt hier niets mee gedaan?
Hierbij de link naar het verschenen wetenschappelijke artikel.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960076020302764

Mocht de link niet werken, ga dan naar:
https://www.sciencedirect.com

en vul bij “Keywords” calcifediol in.

In het kort:
Er zijn 76 patiënten geincludeerd en door de computer verdeeld in een groep van 26 en 50 patiënten, allemaal opgenomen in het ziekenhuis (Spanje) met bewezen corona. Elke patiënt kreeg de toen geldende standaard medicatie bestaande uit het anti-malaria middel en azithromycine. De 50 patiënten in groep 2 kregen bij binnenkomst op dag 1 actief vitamine-D (calcifediol) en vervolgens op dag 3 en 7 en daarna wekelijks vitamine-D tot de dag van ontslag.

Resultaat:
Van de 26 patienten in groep 1 werd 50% (13 patiënten) opgenomen op de IC waarvan er 2 overleden. De rest werd na verloop van tijd ontslagen. Bij de groep van 50 patiënten moest er 1 patiënt (2%) naar de IC en herstelde en werd ontslagen, net zoals de 49 andere patiënten. Deze herstelde echter sneller en hadden minder klachten dan de patiënten uit de eerste groep.

Trek je deze cijfers door dan kan grofweg 90% van de IC-opnames voorkomen worden door patiënten actief vitamine-D toe te dienen.

Deze pilot is zo hard wat bewijs betreft dat ze in Spanje nu deze opzet in meerdere ziekenhuizen gaan toepassen om een grotere dataset te verkrijgen met als doel de WHO te overtuigen om vitamine-D bij opname standaard toe te passen.

Ben benieuwd wanneer we er in Nederland iets van gaan horen….

René

Anne van der Waerden

‘het dragen van een masker veroorzaakt een zuurstoftekort in de hersenen en beschadigd het brein.’ volgens Dr. M. Griesz-Brisson (neurologie, met praktijken in Londen en Mülheim.) Zuurstofgebrek beschadigd de hersenen en elk orgaan. Voor kinderen vooral zeer af te raden mondkapjes te dragen.
Artikel in ‘Gezond verstand’, hoofdredacteur Karel van Wolferen, emeritus-hoogleraar aan de Amsterdamse Universiteit en vroeger vooraanstaande correspondent van de NRC.(abonnementen@gezondverstand.eu)

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond