Deel dit artikel
-

COVID 19 vaccinaties aangeboden via Darknet

Op het Darknet, ook wel het ondergrondse web genoemd, worden sinds kort COVID-19 vaccinaties te koop aangeboden van de drie grootste producenten Pfizer/BioNTech, AstraZeneca en Moderna. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky dat vijftien verschillende marktplaatsen analyseerde, en advertenties vond voor niet-gecertificeerde vaccinaties.

Het merendeel van de verkopers komt volgens de online beveiliger uit Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten. De prijs voor een vaccinatie kan wel tot 1200 dollar oplopen.

De communicatie met de verkopers verloopt via versleutelde apps zoals Wickr en Telegram en betaling is alleen mogelijk via cryptovaluta zoals Bitcoin.

De meerderheid van deze illegale verkopers geeft aan dat ze tussen de 100 en 500 transacties hebben gedaan. Het is echter nog onduidelijk wat de kopers op het Darknet precies hebben ontvangen. Op basis van de informatie waarover Kaspersky experts beschikken, kan geen conclusie worden getrokken over hoeveel aangeboden vaccinaties echt of nep zijn. Het lijkt echter aannemelijk dat wanneer een koper daadwerkelijk iets ontvangt per post, dit geen effectieve vaccinatie betreft.

Kaspersky adviseert nooit fysieke producten – ook geen vaccinaties – op het Darknet te kopen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond