Deel dit artikel
-

Creative Commons-boek wordt NY Times-bestseller

Het boek is gratis te downloaden en mag onbeperkt vaak worden gekopieerd. Ondanks het weggeef-karakter van het boek Little Brother staat het werk van auteur Cory Doctorow al vier weken in de top 10 van de bestsellers-lijst van de NY Times.

Afgelopen week klom kinderboek Little Brother van nummer 9 naar nummer 8 in de lijst met bestverkopende boeken volgens de Amerikaanse kwaliteitskrant New York Times.

Inhoudelijk is het boek niet significant anders dan andere kinderboeken, zij het wellicht dat het een futuristische techno-thriller is voor een jongere doelgroep.

Het unieke aan het boek is echter, dat het is uitgegeven onder een Creative Commons-licentie. Dat is een liberale vorm van auteursrecht. De maker kan per werk aangeven in hoeverre er exclusiviteit rust op de auteursrechten.

Auteur Doctorow, ook bekend als blogger op BoingBoing.net, koos ervoor het boek gratis downloadbaar te maken in tal van formaten. Bovendien mag iedereen die dat wil het boek be- en verwerken én het weer uitgeven. De enige restrictie is dat de herverspreider geen geld mag vragen voor de distributie.

Deze toppositie in de NY Times-boekenlijst bewijst de levensvatbaarheid en, daarmee, het succes van Creative Commons. Creative Commons wordt niet enkel gebruikt voor boeken, maar veelal ook op weblogs, digitaal uitgegeven verhalen, muziek, video’s en steeds wat vaker bij wetenschappelijke publicaties (Science Commons).

In Nederland bewees het licentiesysteem voor de rechter in 2006 zijn waarde toen Adam Curry weekblad Weekend met succes aanklaagde wegens het foutief toepassen van de regels die gelden voor hergebruik van Creative Commons-werken. Weekend nam namelijk ongevraagd foto’s over van fotosite Flickr die Curry daar op zijn acount onder CC had gepubliceerd.

De Nederlandse variant Creative Commons (.nl/.org) verscheen in het voorjaar van 2004 (blog met audio). Het Instituut voor Informatierecht (IVIr) van de UvA vertaalde het van oorsprong Amerikaanse licentiesysteem naar de Nederlandse situatie. De uitvoering van die klus was voor rekening van professor Bernt Hugenholtz.

Hoeveel boeken Cory Doctorow afgelopen weken verkocht, meldt hij niet. Op Amazon.com is het nummer 638 in de lijst met meest verkochte boeken.

Deel dit bericht

1 Reactie

Anoniem

Dat is nou echt top, hij verdient er vast wel geld mee uiteindelijk maar niet direct.Hier kan je deze boek kopen <a href=" http://www.boekenkopen.com&quot; title="" rel="">boeken winkel</a>

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond