Deel dit artikel
-

Crowdfunder Symbid maakt doorstart op Nederlandse markt

Crowdfundingplatform Symbid lijkt gered voor de Nederlandse markt. Er is een nieuwe organisatie opgetuigd en investeerders hebben zeker 2 miljoen euro aan schulden vereffend.

Het bedrijf, gespecialiseerd in durfkapitaal-crowdfunding, geeft toe dat het zich heeft vertild aan de Amerikaanse beursnotering. De beursnotering aan de Amerikaanse Over the Counter (OTC) markt bleek een grote kostenpost die te zwaar drukte op de toch al ingekrompen organisatie.

Ook ging Symbid in 2014 een samenwerking aan met partners voor The Funding Network, dat ondernemers op zoek naar financiering de weg wijst naar de juiste vorm van alternatieve financiering voor hun situatie. De regelgeving aandelen-crowdfunding in de VS bleek nog steeds erg lastig en de markt heeft zich niet ontwikkeld zoals verwacht.

Volgens het FD werd vorig jaar op een omzet van 353.000 dollar een verlies genoteerd van 2,3 miljoen dollar. Ook in 2013 en 2014 leed het bedrijf flinke verliezen.

De gevolgen bleven niet uit. De voltallige niet-uitvoerende raad van bestuur is begin april opgestapt. Daarnaast moest Symbid zijn ontwikkelteam naar huis sturen. Symbid keerde sinds een maand tijdelijk geen salaris meer uit aan de directie en de financiële situatie van het platform was volgens een verklaring bij waakhond SEC ‘precair’.

Daarom hebben de oorspronkelijke aandeelhouders de Nederlandse activiteiten ondergebracht in een nieuw bedrijf Symbid Coöperatie UA, die onafhankelijk opereert van het in de VS beursgenoteerde Symbid Corp.  Het doel: ‘Terug naar de basis, focus op de goed draaiende crowdfunding organisatie in Nederland.’

Symbid begon in 2011 als een van de eerste (online) aandelen-crowdfunding platforms ter wereld. Sindsdien zijn meer dan honderd ondernemers aan de benodigde financiering geholpen voor een totaalbedrag van 13 miljoen euro. Symbid hielp met de financiering van onder meer Sustainable Buildings, The Dutch, De Leckere Brouwerij en BioDrinks.

Een groep business angels en institutionele investeerders wil nu een substantieel bedrag investeren in de Nederlandse tak van Symbid om zo de financiële positie van het bedrijf te versterken. ‘Symbid heeft met de focus op durfkapitaal een unieke positie in de Nederlandse crowdfundingmarkt en hierin zien wij veel potentie’, zegt mede-investeerder Maarten Timmerman.

Met de huidige maandelijkse omzet en het (groeiende) aantal aanvragen voor financiering bij Symbid verwacht het bedrijf komend jaar winstgevend te kunnen zijn.

Maarten van der Sanden (CFO van Symbid Corp) en Korstiaan Zandvliet (CEO) zijn bezig met de afwikkeling van Symbid Corp. Of er nog een rol is voor het Amerikaanse avontuur is onzeker.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond