Deel dit artikel
-

Crowdfunding: 37% krimp, maar geen knock-out

De Nederlandse markt voor crowdfundingleningen komt in de eerste helft van 2020 niet verder dan 104 miljoen euro, 37 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van Crowdfundmarkt, een brancheorganisatie voor crowdfunding.

De uitbraak van het COVID-19 virus en de maatregelen die hierop volgden hebben ook een grote impact gehad op de Nederlandse crowdfundingsector. Vanaf april is de markt teruggeworpen naar het niveau van 2017, maar het fundament onder markt is robuust, zo zegt de belangenclub.

Platform Geldvoorelkaar ziet dat in de maanden mei en juni van dit jaar de markt weer aantrekt. Qua volume doet men het zelfs beter dan in de dezelfde periode vorig jaar. Het blijkt dat ondernemers hun plannen logischerwijs wel iets uitstellen, maar niet afstellen.

Volgens Gijsbert Koren van CrowdfundingCijfers is in de eerste helft van 2020 in Nederland 178 miljoen euro via crowdfunding opgehaald. Dat is 12 procent minder dan in de eerste helft van 2019, toen het bedrag 203 miljoen euro bedroeg.

De crowdfunding sector is niet ongevoelig voor de impact van corona, zegt Koren.

Voor creatieve projecten, zoals film, muziek en theater, bedraagt het totaal opgehaalde bedrag 5,7 miljoen euro en het gemiddelde bedrag per project was 13.000 euro. Voor maatschappelijke projecten, zoals een speeltuin of schoolproject, is het totaal opgehaalde bedrag 12,9 miljoen euro en het gemiddelde bedrag per project 2500 euro.

Consumenten die via crowdfunding een persoonlijke lening financierden voor bijvoorbeeld de aanschaf van een auto of uitbouw van hun huis, haalden in totaal 6,5 miljoen euro op, met als gemiddeld bedrag 7.500 euro.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond