Deel dit artikel
-

Cryptobeurs FTX vreest 1 miljoen schuldeisers

FTX vreest ruim 1 miljoen schuldeisers als het faillissement van de omgevallen cryptobeurs wordt toegewezen. Dat blijkt uit de Amerikaanse faillissementsaanvragen, waaruit Reuters citeert.

Meer dan honderdduizend schuldeisers zijn betrokken bij de faillissementszaak, misschien wel meer dan een miljoen als blijkt dat FTX nalatig is geweest. Dat lijkt er sterk op. Het platform gebruikte tegen alle regels in klanttegoeden om een dochterbedrijf overeind te houden.

De beurs, die tot de grootste ter wereld behoorde, vroeg vrijdag faillissementsbescherming aan nadat paniekerige handelaren in slechts 72 uur 6 miljard dollar aan cryptomunten van het platform wegtrokken. Eerder die week haakte de beoogde redder Binance af.

FTX heeft Alvarez & Marsal ingeschakeld als financieel adviseur en het bedrijf heeft contact gehad met het Amerikaanse openbaar ministerie, beurswaakhond SEC, CFTC en tientallen federale, staats- en internationale regelgevende instanties.

Diverse toezichthouders hebben licenties van lokale FTX-eenheden ingetrokken en er zijn gelijk onderzoeken gestart door het Amerikaanse ministerie van Justitie, de Securities and Exchange Commission (SEC) en de Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Niet alle activiteiten zijn geconcentreerd in de VS. Het hoofdkantoor van FTX stond op de Bahama’s.

De Canadese cryptobeurs Bitvo die gekocht zou worden door FTX, heeft het koopcontract ontbonden.

Topman Kris Marszalek van Crypto.com waarschuwde dat men maximaal 10 miljoen dollar zou kunnen verliezen door het omvallen van FTX.

De ineenstorting van FTX zal nog lang nadreunen. Ken Griffin, oprichter en CEO van hedgefonds Citadel, vertelde op het Bloomberg New Economy Forum in Singapore: ‘Mensen zullen collectief miljarden dollars verliezen en dat ondermijnt het vertrouwen in alle financiële markten.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond