Deel dit artikel
-

Cryptomixer Chipmixer uit de lucht gehaald

Duitse en Amerikaanse autoriteiten hebben, met steun van Europol, een beruchte cryptocurrency-mixer opgerold. Volgens de Federale Recherche (BKA) en het Centraal Bureau voor de Bestrijding van Cybercriminaliteit (ZIT) is daarmee een belangrijke witwasdienst van het Darknet uitgeschakeld.

Naast de serverinfrastructuur en gegevens is ook 1909.4 Bitcoin (ongeveer 44 miljoen euro) in beslag genomen.

De FBI (Federal Bureau of Investigation) is nog op zoek naar de hoofdverdachte. Een woordvoerder van de ZIT in Frankfurt (Main) sluit niet uit dat er verdachten in Duitsland worden aangehuden.

Chipmixer was een dienst die vanaf medio 2017 werd geëxploiteerd en die voornamelijk Bitcoin van criminele oorsprong door elkaar husselde zodat de oorsprong niet was te achterhalen. Cryptobetalingen zijn traceerbaar in de blockchain, maar die als ze telkens van eigenaar wisselen.

Onderzoekers gaan ervan uit dat Chipmixer sinds 2017 crypto heeft witgewassen voor een bedrag van ongeveer 154.000 Bitcoin, omgerekend 2,8 miljard euro. Een groot deel van dit geld zou afkomstig zijn van darknet-marktplaatsen en ransomware-groepen zoals Zeppelin, SunCrypt, Mamba, Dharma of Lockbit.

Ook Noord-Korea zou gebruik hebben gemaakt van de witwasdienst na virtuele inbraken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond