Deel dit artikel
-

Cybercrime blijft grote dreiging

Cybercrime en digitale spionage blijven de grootste dreiging op het gebied van cyber security. De potentiële impact van cyberaanvallen en verstoringen neemt door snelle digitalisering alleen maar toe. Dat blijkt uit de rapportage Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN), dat door minister Opstelten naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Minister Opstelten benadrukt dat hij blijft inzetten op detectie, analyse en respons, om op die manier digitale aanvallen zo snel mogelijk te detecteren en eventuele verstoringen te verhelpen. Daarbij worden onder andere de onderzoeks- en analysecapaciteiten van het NCSC, de nationale politie, de AIVD en de MIVD versterkt om inzicht te krijgen in dreigingen en risico’s in het cyberdomein.

Grootschalige verstoringen van de digitale infrastructuur kunnen binnen de vitale sectoren leiden tot ontwrichting of uitval van dienstverlening, met maatschappelijke onrust, verstoring of ontwrichting als mogelijk gevolg. Deze ontwikkeling zorgt er voor dat de digitale weerbaarheid van Nederland onder druk blijft staan. Daarom blijft het noodzakelijk om de komende jaren gezamenlijk vanuit overheid, wetenschap en bedrijfsleven te investeren in cybersecurity om die digitale weerbaarheid verder te verhogen.

Daarnaast wordt blijvend ingezet op het stimuleren van cybersecurity-onderwijs. Het is essentieel voor de weerbaarheid van Nederland dat er voldoende cybersecurity-experts zijn en dat zowel publieke als private partijen voldoende kennis hebben om de snelle ontwikkelingen bij te houden.

Het Cybersecuritybeeld Nederland wordt jaarlijks, onder de verantwoordelijkheid van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), opgesteld door het Nationaal Cyber Security Centrum.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond