Deel dit artikel
-

Cybercrime officier: Vertrouw sites en mails niet zo maar

Landelijk cybercrime-officier Martijn Egberts waarschuwt in het kader van de deze week gestarte campagne Alert online tegen phishing. De campagne is een gezamenlijk initiatief van overheid, bedrijfsleven en wetenschap.

Slachtoffer van een vorm van cybercrime zullen we vermoedelijk allemaal wel een keer gaan worden. Hoe beter we ons beveiligen, hoe langer we dat uitstellen en hoe minder last we er van zullen hebben, zegt Egberts, sinds 1 juli 2015 landelijk officier van justitie cybercrime.

Sites van grote online winkels zoals BCC of Wehkamp of bijvoorbeeld een bank worden steeds vaker nagebouwd om inloggegevens van consumenten te kunnen afvangen.

Egberts: ‘Ik kan alleen adviseren: Wees heel alert! Kijk goed naar welke site je daadwerkelijk bent gesurft. Vertrouw er niet op dat de site die van jouw bank lijkt te zijn, dat ook écht is. Ga met je muis naar de internetregel. Als die niet klopt met die van jouw bank, weet je dat je op een nepsite zit. Als je ziet dat in die internetregel spelfouten staan (er staat niet de wehkamp maar de wehkanp ) dan weet je dat je verkeerd zit. Die basale dingen moeten mensen in acht gaan nemen.’

Het probleem groeit, zegt Egberts, en ondertussen onderschatten de meeste burgers, bedrijven en overheden de risico’s van cybercriminaliteit.

Deel dit bericht

1 Reactie

Arie vd Giesen

Wordt er onzin geschreven op internet ?
Is alles wat staat op een internet site waar ?

Advies: bekijk alle informatie met een kritische blik.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond