Deel dit artikel
-

Cybercrime steeds groter probleem op Europese schaal

Onbekende digitale boeven hebben een grootscheepse aanval uitgevoerd op de digitale infrastructuur van de Europese Commissie en diens corps diplomatique. Cybercrime manifesteert zich internationaal steeds nadrukkelijker en leidt tot miljarden euro’s schade.

Dat BBC meldt dat Europa aan de vooravond van belangrijke internationale onderhandelingen het doelwit is geworden van een grote digitale kraak. Europa doet noch over de omvang noch over de schade enige uitspraak.

‘1.000 miljard schade’

Wel is bekend dat de IT’ers in Brussel direct alle poorten dichtgooiden voor personeel dat van buitenaf zijn mailaccount benadert. Ook zijn de intranetten van verscheidene Europese instanties gesloten om verdere schade te voorkomen. Medewerkers worden dringend verzocht van wachtwoord te wisselen.

De Europese aanval, mogelijk om informatie over onderhandelingen met buitenlandse mogendheden te pikken, volgt kort op een alarmerend grote digitale inbraak bij de Franse overheid. De servers van het Ministerie van Economie en Financiën hebben daar maanden lang opgestaan voor digitale boeven, meldde Paris Match begin deze maand. De inbrekers waren op zoek naar documenten met informatie over G20-bijeenkomsten.

De Engelse overheid berekende eind vorig jaar nog dat de schade door cybercrime wereldwijd rond de 1.000 miljard dollar bedraagt. De economische welvaart van Engeland komt in het gedrang als het niet beter optreedt tegen cybercrime. Zo klonk de waarschuwing van de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague.

De dreiging en impact van cybercrime wordt met de maanden duidelijker. Op lager niveau zijn daar bijvoorbeeld de aanvallen van digitale activisten die Julian Assange steunden. Zij zorgden ervoor dat de web servers van Paypal en Mastercard enige tijd niet bruikbaar waren. Op vergelijkbare wijze zorgen criminelen er in oktober 2010 voor dat Beslist.nl een dat niet bereikbaar was, wat een financiële schade van tienduizenden euro’s opleverde.

Recente voorbeelden en cijfers

De voorbeelden van digitale kwetsbaarheid van bedrijven en personen ook in de afgelopen dagen weer eens onderstreept met een aantal incidenten en onderzoeksverslagen.

De Duitse deelstaat Nordrhein Westfalen liet afgelopen week nog zien dat cybercrime steeds meer in het teken van digitale spionage komt te staan.

Beveiligingsbedrijf Symantec rekent voor dat Engelse slachtoffers van cybercrime per jaar een schade lijden van tegen de 2 miljoen pond.

En ook werd deze week bekend dat een hacker, mogelijk uit Iran, er in zou zijn geslaagd om digitale certificaten te pikken van Google, Skype, Yahoo en andere grote sites. Hierdoor kan de boef zich voordoen als iemand anders.

Daarnaast groeit op het mobiele front de dreiging. Beveiligingsbedrijf Kaspersky Lab publiceerde net een onderzoek waaruit bleek dat het aantal mobiele dreigingen sinds augustus 2010 is verdubbeld, via 1.000 varianten van 153 vormen van malafide code.

De Europese Commissie beseft dat de digitale infrastructuur in gevaar kan komen en opent daarom, pas, in 2013 Europees cybercrimecentrum. Dat centrum krijgt een signalerend en bestrijdend karakter. Acute dreigingen worden momenteel afgehandeld in NAVO-verband.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond