Deel dit artikel
-

Cybercrimeteams van de politie door oorlog extra waakzaam

De cybercrimeteams van de politie zijn extra waakzaam vanwege de gebeurtenissen in Oekraïne. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwt dat de ontwikkelingen in Oekraïne zich snel opvolgen, en daarmee ook de dreigingen in het digitale domein.

Er waren vanuit het NCSC tot aan het weekend geen concrete aanwijzingen dat de digitale aanvallen. Maar dat houdt niet in dat eventuele gevolgen en aanvallen in Nederland uitgesloten zijn.

Zodra Nederlandse externe partijen zich met de situatie gaan bemoeien, kan Rusland Nederland als cyberdoelwit gaan zien. Ook is nepnieuws of desinformatie een risico wat kan zorgen voor verdeeldheid in de samenleving.

Met name vitale doelen lopen gevaar. De Nederlandse politie is enige tijd geleden een taskforce gestart om de bestrijding van ransomware doeltreffender en effectiever te maken met geoptimaliseerde interventies.

In overleg met de buitenlandse politieorganisaties wordt permanent het beeld van het veronderstelde en denkbare effect van deze internationale dreigingen gevolgd en gedeeld. Dit gebeurt zowel via Europol als via rechtstreekse contacten met de andere landen.

Foto Shutterstock

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond