Deel dit artikel
-

‘Cyberveiligheid ondergeschoven kindje bij verkiezingen’

Cyberveiligheid krijgt weinig aandacht in verkiezingsprogramma’s. Dit blijkt uit een analyse van cybersecurityspecialist Eye Security.

Uit de analyse, waarbij de verkiezingsprogramma’s van 2021 en 2023 werden vergeleken, blijkt een daling van 94 naar 70 vermeldingen over cyber gerelateerde onderwerpen. Dit wijst op een afname van bijna een kwart (26 procent) in de aandacht voor cyber veiligheid.

Opvallend is dat traditionele grote partijen, zoals het CDA en D66, een significante daling laten zien in de aandacht voor cyberveiligheid. CDA ging van 13 naar vijf vermeldingen en D66 van 23 naar acht vermeldingen. In tegenstelling hierop heeft de BoerBurgerBeweging (BBB) haar focus op dit thema juist verhoogd, van geen vermeldingen in 2021 naar 13 in 2023. De VVD behoudt consistentie met 14 vermeldingen.

Bij de partijen die wel een standpunt innemen op het gebied van cyber ligt de focus op het versterken van politie- en inlichtingendiensten en het verbeteren van digitale autonomie. Daarnaast wordt het bewustzijn over cyberspionage en veilige gegevensopslag benadrukt. De zorgen van de partijen liggen met name bij de rol van ethische hackers, nationale cloudservices en de rol van ethische hackers.

Uit een ander onderzoek van Eye Security blijkt dat ondanks het gebruik van beveiligingsmaatregelen zoals antivirussoftware en firewalls, ongeveer 20 procent van de bedrijven toch kwetsbaar blijft voor cyberincidenten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond