Deel dit artikel
-

D66 fel gekant tegen DNS- en IP-blokkades illegale goksites

D66 wil niet dat internetaanbieders als Ziggo en KPN worden gedwongen om illegale gokpartijen tegen te houden via DNS- of IP-blokkades. Dat betoogde Judith Swinkels van D66 vorige week tijdens het debat over de online gokwetgeving. Dat debat wordt donderdag voortgezet.

De verwachting is dat ook wanneer de online gokken in Nederland wordt gelegaliseerd er nog steeds illegale partijen zullen zijn die zich op de Nederlandse markt richten.

De Kansspelautoriteit heeft de bevoegdheid om websites te laten blokkeren. Voor D66 is dat onacceptabel. Swinkels vorige week tijdens het debat: ‘Ten eerste is het ineffectief, ten tweede brengt het grote schade toe aan de werking van het internet en ten derde is het slecht voor ons vestigingsklimaat. Het is ineffectief omdat blokkades makkelijk te omzeilen zijn. Daarnaast is er het meer principiële punt: de verstoring van de manier waarop het internet werkt en waar iedereen van uit moet kunnen gaan. Voorts is het slecht voor ons vestigingsklimaat, omdat de digitale infrastructuur van AMS-IX en datacenters onlangs is uitgeroepen tot de derde mainport van Nederland. De bedrijven uit die derde mainport verzetten zich dan ook fel tegen aanvullende bevoegdheid van de Kansspelautoriteit. Dat is ook terecht, want het gaat om 140.000 banen in Nederland.’

Een DNS-blokkade is volgens D66 het dichtdoen van een deurtje. ‘Dat is iets anders dan een website uit de lucht halen. Dat kun je in Nederland doen, maar dan moet je inderdaad naar de rechter-commissaris. Als zo’n DSN-blokkade wordt gepleegd, ga je ergens in de stam met een mes zitten wroeten om de peer aan het eind van de tak te laten vallen. Dat is niet effectief. Bovendien kun je hetzelfde doen met IP-adressen: dan vervang je een domeinnaam door een IP-adres.’

Deel dit bericht

1 Reactie

Wouter

In België gebruiken ze op dit moment ook IP Blokkades. Indien je een casino bezoekt wat geen vergunning heeft dan kom je op een pagina uit met een rood stop bord. Je komt er dus niet. Ik ben benieuwd of ze dit in Nederland ook doorgedrukt krijgen. Volgens Europese regels mag dit namelijk niet.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond