Deel dit artikel
-

D66: Geef mensen grip op data na de dood

D66 wil dat er wetgeving komt voor digitale erfenissen. Op dit moment tasten nabestaanden in het digitale duister na het overlijden van hun dierbaren.

De gemiddelde Nederlander is per dag 4 uur en 50 minuten online. Ondertussen geeft slechts één op de tien Nederlanders aan wat er met zijn of haar digitale erfenis moet gebeuren na het overlijden. Digitaal materiaal is niet tastbaar en daarmee voor de wet geen bezit dat een nabestaande kan erven. Daarom wil D66 dat de erfwet moderner wordt. Digitale bezittingen moeten onderdeel worden van de erfenis.

Als je overlijdt, moeten volgens D66 digitale bezittingen over kunnen gaan op de erfgenaam, net zoals bij materiële goederen.

Het gebrek aan wetgeving levert praktische problemen op voor de nabestaanden. Wie toegang wil tot foto’s op een computer heeft eerst een wachtwoord nodig. En voor wie een wachtwoord wél heeft: onder de algemene voorwaarden van Facebook mag een nabestaande niet inloggen op het profiel van de overledene. Het is onduidelijk of een nabestaande een online account kan erven. Mensen moeten zelf kunnen bepalen of zij digitaal willen voortbestaan of digitaal vergeten willen worden na de dood.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond