Deel dit artikel
-

D66: Nederland moet verzet leiden tegen wereldwijde controle van internet

Kamerlid Kees Verhoeven en Europarlementariër Marietje Schaake (D66) pleiten voor Nederlands leiderschap bij het tegenhouden van nieuwe regels die het open internet kunnen schaden en internationale controle over het internet instellen. Nederland moet de leidende rol op het gebied van digitale vrijheden waarmaken, zeggen zij.

Nederland loopt vooruit met het wettelijk vastleggen van netneutraliteit, andere landen moeten daar in volgen in plaats van tegenovergestelde regels aannemen. Minister Kamp (Economische Zaken, VVD) moet dat standpunt volmondig uitdragen, aldus de D66-ers.

In Dubai vindt van 3 tot en met 14 december een VN-conferentie plaats van de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU) waar de Internationale Telecommunicatieregels (ITRs) worden aangepast.

De Europese Commissie heeft in tegenstelling tot de EU-lidstaten geen stem binnen de ITU, maar moet wel een stevige coördinerende rol spelen. Het Europees Parlement wil niet dat lidstaten afspraken maken die in strijd zijn met huidige EU regels, maar er juist voor zorgen dat het internet voor Europese burgers maar ook ver daarbuiten vrij toegankelijk blijft. Internetcensuur of overheidscontrole zoals in Rusland of China mag geen steun vinden in internationale regels.

De D66-ers vrezen dat niet alle landen die in Dubai aan tafel zitten zich bewust zijn van wat er op het spel staat en willen daarom dat de EU, met Nederland voorop, een stevige lobby opzet die het behoud van online persvrijheid, privacy en burgerrechten bepleit.

De internationale telecomregels die in Dubai worden aangepast zijn in de jaren tachtig opgesteld en inmiddels achterhaald door de liberalisering van de sector, maar vooral door de komst van het internet. Verhoeven: “We kunnen twintig jaar oude telecomregels niet van toepassing verklaren op het internet. Het introduceren van afgiftetarieven voor data of bits zoals we die kennen voor telefoongesprekken is funest voor innovatie en concurrentie online.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond