Deel dit artikel
-

D66 wil techreuzen aanpakken via mededingingsrecht

D66 wil dat techreuzen aangepakt worden via het mededingingsrecht. Kamerlid Kees Verhoeven vindt dat techreuzen zoals Facebook te machtig zijn. ‘Hoe sluwer Zuckerberg mensen op internet volgt, hoe meer geld hij verdient. Techmonopolies moeten keihard aangepakt worden, het liefst morgen nog.’

De D66’er lanceert vandaag een initiatiefnota met daarin 14 voorstellen om de macht van techreuzen in te perken.

Competitie op de markt moet wat D66 betreft weer voorop staan. Daarom kiest D66 ervoor om techmonopolies aan te pakken via het mededingingsrecht. De partij wil dat concentratie van data, marktmacht en geld veel beter wordt gecontroleerd. De bedrijven schenden privacy, ontlopen belasting, verspreiden desinformatie en overtreden arbeidsregels.

Het doorgeslagen verdienmodel van techreuzen leidt tot de perverse prikkel om alles over ons te willen weten, stelt Verhoeven. Hetzelfde geldt voor Google, Amazon en al die andere bedrijven die ons op internet volgen. ‘Het gaat niet alleen om onze naam, ons adres en of we op zoek zijn naar nieuwe schoenen. Deze bedrijven willen ook onze geaardheid, politieke voorkeur, huidskleur en loon weten. De politiek moet hier paal en perk aan stellen’, aldus Verhoeven die bij wijze van protest Facebook heeft opgezegd (D66 zelf blijft op Facebook).

Verhoeven verwijst in zijn voorstel naar de Amerikaanse Sherman Antitrust Act uit 1890, een reactie op de grote ondernemingen die konden ontstaan als gevolg van de industrialisering. Daarop is de Nederlandse mededigingswetgeving mede gebseerd, maar de regels en mogelijkheden om in te grijpen zijn klein.

Een van de voorstellen is om techreuzen op te knippen wanneer zij zich schuldig maken aan herhaaldelijke overtredingen. Dit betekent dat bijvoorbeeld Google een dienst zoals Google Maps in de toekomst zou moeten afstoten.

Ook wil D66 strengere regels voor techbedrijven die meer dan 50 procent van marktaandeel bezitten, zoals hardere sancties voor wetsovertredingen. D66 wil ook boetes opleggen, oplopend tot 50 procent van de jaaromzet.

Deel dit bericht

1 Reactie

ivo

bla bla bla weer een mooie marketingtekst van D66. Haalbaarheid 0

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond