Deel dit artikel
-

FM Radio verdwijnt binnen enkele jaren

In 2015 besluit de Nederlandse regering over het moment waarop FM radio wordt afgeschakeld ten faveure van digitale radio. Dat vertelde Tom Visser namens het ministerie van Economische Zaken gisteravond op een bijeenkomst van Dutch Guild in Hilversum.

Volgend jaar starten de publieke omroep en de commerciële radiozenders een grootschalige gezamenlijke campagne via radio en televisie om consumenten te bewegen om een digitale radio voor DAB+ aan te schaffen. Sinds 1 september zenden de landelijke commerciële radiostations en de Nederlandse Publieke Omroep reeds landelijk uit via het Digital Radio+ netwerk, en begin 2014 zal de publieke omroep in heel het land via DAB+ te ontvangen zijn. Tot die tijd bestaat het dekkingsgebied van de NPO uit de Randstad, Noord-Brabant en Gelderland.

DAB+ is niet alleen minder storingsgevoelig dan FM radio, het biedt ook mogelijkheden voor aanvullende diensten zoals verkeersinformatie, radio tekst en de doorgifte van plaatjes.

De Nederlandse overheid wil echter van de dure FM-zenders af. Sommige landen waaronder Duitsland en Noorwegen gaan er al binnen enkele jaren mee stoppen. De verwachting is dat over circa vijf jaar dertig tot vijftig procent van de Nederlanders een DAB+ radio heeft. Bij een penetratie van vijftig procent gaat het ministerie van EZ het afschakelmoment vaststellen. Vermoedelijk zal dat rond 2023 zijn, maar het zou best eens eerder kunnen worden. Een probleem is nog wel de lokale omroep. Die beschikt momenteel niet over middelen om over te stappen op digitale radio. “Daar moeten we een oplossing voor vinden”, zei Visser.

DAB kende een valse start. De eerste generatie DAB sloeg niet aan en de publieke omroepen ondersteunen de standaard sinds oktober niet meer. Met alle consequenties van dien: Een ontvanger van voor 2007 kan geen DAB+ ontvangen en moet worden ingeruild.

De overheid zal er volgens Visser bij de smartphonefabrikanten op aandringen om radiochips in hun toestellen te verwerken, ook al is het nu al mogelijk om (streaming) radio via 3G of LTE te ontvangen. Vooralsnog vergt DAB+ minder energie van een smartphone.

Visser constateerde dat de echte innovatie rond DAB+ (zoals de combinatie met beeld) nog moet komen. “Maar ik begrijp heel goed dat men zich voorlopig alleen even op het geluidsignaal wil richten.”

Deel dit bericht

23 Reacties

Sander

“Een ontvanger van voor 2007 kan geen DAB+ ontvangen en moet worden ingeruild.” Was dat maar waar 🙂 Van inruilen was in eerste instantie sprake, maar DAB-gedupeerden zijn nu echt gedupeerd. Gelukkig zijn er wel merken en zaken die speciaal voor die mensen korting geven op een nieuwe DAB+ ontvanger. Maar het is toch spijtig dat DAB-ambassadeurs van het eerste uur die relatief veel geld hebben betaald voor ontvangers inmiddels afgeschakeld werden….

Walter

… en ondertussen …heb net een nieuwe hifi gekocht in Engeland. Exact hetzelfde toestel als dat wat men verkoopt in Nederland …behalve dan dat die ook ondersteuning heeft voor DAB/DAB+ naast FM.

Die mooie (dure) en recente Philips radio die als illustratie is gebruikt bij dit artikeltje net als bijna alle toestellen die nu nog verkocht worden in Nederland worden dan ook woordenloos.

Verplicht eerst de verkopers van radio’s om geen toestellen zonder DAB+ meer te verkopen. Of informeer minstens de klanten dat het toestel dat men koopt binnen een paar jaar (bijna) nutteloos kan zijn.

Wiebe .

Ik moet van dit DAB systeem niets hebben, want als je een paar mooie lampenradio’s hebt en de romantiek ervan ervaren hebt, is dit niks !
Het klinkt ongetwijfeld beter, maar is ook ”steriel”
Bij een oude radio met lampen ga je voor zitten en genieten .
FM en DAB radio’s zijn in schuilkelders bij rampen helaas niet bruikbaar…..
Wel eenvoudige transistorradiootjes met LG en MG !!!!!!!
Zeker moeten de middengolfzenders blijven bestaan, en het eenvoudige AM heeft al bijna 95 jaar zijn betrouwbaarheid bewezen !
Mooi voor die mensen die van digitale dingetje houden ,en mag ook wel komen, maar is niet aan mij besteed .
Het moet naast de ouderwetse middengolfzenders gebruikt worden .
Dan is iedereen blij .

Wiebe .

Jasper

Weg met die dab zooi, ik luister vanaf mijn geboorte AM en FM, en ben zelf zendamateur op de toegestane banden, maar het zou een ramp zijn als alles DAB+ wordt! hoe moet het straks verder met de auto’s die af fabriek een FM radio ingebouwd hebben met een vreemde-niet DIN maat? moeten we allemaal maar met een losse DAB radio met batterijen in de auto gaan zitten? Het gaat de overheid puur om het geld, en het zou me niks verbazen als je straks zelfs voor je DAB+ radio ook een smartcard+abonnement nodig hebt om te luisteren. Nee, doe mij dan maar FM. Ik heb hier 2 antennemasten met ontvangst en zendantennes, het komt hier ruisvrij binnen, alle zenders. Zelfs omroep lelystad en omroep fryslan komt hier hard binnen! Voor mij NOOIT dab+, als de fm eruit gaat, dan ga ik zelf wel platen draaien op de FM
DAB+ is een leuke bijkomstigheid, maar ZEKER GEEN vervanger van de ”normale” omroepbanden, zoals FM en AM. Het gaat bij onze corrupte overheid gewoon weer puur om het geld, DAB+ is meer mee te verdienen, omdat er maar één frequentie is die gebruikt wordt voor alle zenders, en niet 85-108Mhz. Als de FM stopt, wat moet ik dam met me kostbare €2000+ stereoset uit 1979 en mijn andere fm hifi ontvangers? Vergoed de overheid dit ook? Iedere inwoner van NL straks een nieuwe, gratis Hifi DAB+ radio, met 20mtr coax en buitenantenne? zal wel niet, wij worden op kosten gejaagd door de overheid, omdat de oude radio’s onbruikbaar worden! Als NL met fm stopt, koop ik meteen TWEEDEHANDS! (ANDERS WEER 21% NAAR HET RIJK!) yagi richtantenne, en ga ik wel via Duitsland of België luisteren. Het wordt tijd dat er eens een verschuiving in de politiek komt, die onze smerige rutte met zijn bilmaatje samson eruit trapt, en Wilders met de PVV aan de macht komt! hij weet ten minste ook hoe om te gaan met de boot”vluchtelingen”. nou, als je €10,000 over hebt voor een boottocht, ben je echt geen vluchteling! Terug naar Afrika met al dat volk, die dieven hebben hier niks te zoeken. Nederland is geen Leger des Heils van Afrika, stop de asieltsunami!

wilco

Uhh, van FM naar DAB naar de vluchtelingen? Best knap

Rick

@ wilco de kostevergoeding voor asielzoekers moet ergens vandaan komen.

Georges

Ik sluit me voor 1000% aan bij wat Wiebe en Jasper hierboven schrijven. Ze hebben beiden overschot van gelijk.
Bovendien kan de overheid me niet verplichten een andere radio/tuner te kopen ik haat dit soort staatsbemoeienissen. Als er iets niew komt OK maar laat ook het oude bestaan
Mvg.

Filip - ---

Als iets goed werkt zoals b.v.b. fm radio, dan moet het verdwijnen.
Onlangs heb een dab+ radio gekocht ” zeer slechte ontvangst”.
Dus ik luister weer fm omdat dab+ niet goed werkt.
Trouwens fm klinkt zelfs met dat beetje ruis beter dan dab+.
Mvg

Hendrik

Jasper, het eerste deel van je reactie is oké, ik moet ook niks van DAB+ hebben.
Maar voor het tweede deel zou ik eens naar de psychiater gaan.

Allstar's Reggae Band (bekend van MediaCourant)

Beste mensen, de invoering van digitale radio is een gevolg van de “overbelasting” van de FM frequenties. Ze hebben het niet verzonnen om u geld uit de broek te kloppen. Recent is besloten om de FM frequenties in 2023 eruit te gooien. U heeft dus nog de tijd om te wachten met een geschikte DAB+ ontvanger. Het heeft niet alleen nadelen, maar ook voordelen. Een groot nadeel is natuurlijk de kutreclame die ze vanzelfsprekend zullen gaan streamen op het display van uw ontvanger, een groot voordeel is dat je geen last hebt van interferentie met andere frequenties. Verder heb ik er ook niet veel verstand van.
Vergeet niet dat veel van u ook “zonder problemen” de overstap van videobanden naar dvd’s of desnoods bluray heeft gemaakt, en van cassettebandje naar mp3 of ogg bestandjes… Het begint allemaal met een hoop gezeur, maar uiteindelijk wil men (“de meesten”) niet meer zonder.
Ik wens u alleen veel sterkte en veel succes!

Hendrik

Dank voor je medeleven, maar ik moet nog zien hoe ze dat voor elkaar krijgen in 2023 (is zo hier!).
Mensen verplichten om hun nog werkende radio’s weg te gooien. Ik zou er dan al 4 moeten vervan-
gen. Wie betaalt dat? En wat gebeurt er met het oude spul? Materiaalvernietiging noem ik dat.
Beter kunnen ze een zooi FM zenders er af gooien, zijn er toch veel te veel waar bijna niemand naar
luistert.
Nog afgezien van de lawine aan reclames die je via DAB+ over je heen gestort krijgt.
NB. Ik luister in weerwil van alle nieuwigheden nog steeds naar cassettes. Kan geen computer,
USB stick o.i.d. tegenop qua geluid.

vheerden

ik moet niets hebben van die dab + autoradio ik heb nu een gewone fm autoradio deze werkt perfect ,absoluut storingsvrij waarom moet de fm freqentie verdwijnen als deze goed is , deze stomme overheid wil de consument gewoon weer op kosten jagen , niemand zou zo,n ding moeten kopen dan wordt het idee misschien wel weer terug gedraaid omdat er dan toch geen boterham mee te verdienen valt.

Allstar's Reggae Band (dezelfde als daarnet)

Vanwaar toch die paranoia dat de overheid de consument op kosten wil jagen? De overheid hoeft daar helemaal niets voor te doen, kijk maar naar die zwakzinnige jeugd van tegenwoordig: komt er een nieuwe iPhone van 799 euro uit, de oude is nog geen jaar oud, en hop ze kopen een nieuwe terwijl ze die helemaal niet nodig hebben, en terwijl ze er helemaal niets op vooruit gaan… Gaan ze verdomme weer alleen maar zitten Instagrammen en Whatsappen, alleen dan met een vingerafdruk of zo, dat deden ze eerst toch ook al? Dat is pas materiaalvernietiging! Eikeltjes, ze leren het nooit en graven hun eigen graf. Maar goed, we dwalen af.
Ik kan de mensen die de voorkeur geven aan cassettes boven mp3s en FM boven DAB+ alleen maar gelijk geven, hulde en respect voor hun liefde voor goed geluid (iets wat bij de jeugd al helemaal nooit meer aanwezig is, die leeghoofden luisteren naar muziek uit de speaker van een smartphone! Hoe abominabel wil jet het hebben?!? Hoe gedegenereerd kun je zijn?!? Maar goed, nou dwaal ik weer af), maar iets met vooruitgang en zo. Probeer eens met een auto van Eindhoven naar Utrecht te rijden terwijl je Sublime FM (goede muziek, geen gelul, derhalve vanzelfsprekend een zender waar de jeugd nooit naar luistert) op hebt staan. Storingsvrij? Ik denk het niet! Waarom niet? De frequentie verandert halverwege de rit! :-/ Meh
Nouja ik probeer ook maar wat te zeggen ter verdediging van DAB+. Ik snap dat het verrekte onhandig is als de FM eruit gaat, maar alsjeblieft zeg het heeft er echt niet mee te maken dat de overheid u meer geld wil laten uitgeven. Bij dit soort beslissingen denken ze daar niet eens over na…

Hendrik

Dank voor de reactie, maar ik heb sowieso het idee dat er Den Haag maar half
nagedacht wordt, maar dit terzijde. Maar als Sublime FM (wat ik niet ken) vanaf
één zendmast uitgezonden wordt, dan heb je inderdaad een probleem. Ik luister
voor 99,9 % naar Radio 1 (zendmasten overal door het land) en de modernere
autoradio’s zoeken automatisch de sterkste op. Zelfs de mijne schijnt dat te moe-
ten kunnen, maar nooit nodig gehad. En nee, die leeghoofden van tegenwoordig
hebben nooit fatsoenlijk geluid gehoord. De regering zou er beter aan doen eerst
te wachten tot mijn generatie (67) wat meer uitgedund is. 2023 is nog te dichtbij,
de meesten van ons oudjes zijn dan nog best in staat om de straatstenen weer
op te pakken, net als in de jaren ’60 en ’70. Heerlijke tijd was dat, verlang er nog
wel eens naar. Moraal: BLIJF VAN DE FM AF!

emile

De interesse voor DAB+ valt tegen, eind 2017 waren er 500.000 DAB+ radio’s verkocht, dat is 11%, en het is maar de vraag of het de 50% gaat halen in 2023, wat nodig is om FM stop te zetten.

Ik denk ook niet dat er echt grote interesse is voor veel radio zenders zoals DAB+ dat aanbiedt. Mensen luisteren vaak maar naar een enkele zender lijkt mij. Op radio zal er niet veel sprake zijn van zapgedrag zoals dat op TV gebeurd. Mensen hebben ook niet echt interesse en begrijpen vaak niet het voordeel van betere (video) audio kwaliteit. Met daarbovenop klachten over slechte ontvangst, een product als DAB wat het van de een op andere dag niet meer doet en de hoge prijs en je hebt het over een onnodig luxe product met een slecht imago wat ook nog eens de standaard moet worden in tijden van ramp etc…?? Niet echt goed doordacht dat DAB…

Zelf het ik Radio 1 en 3 op de achtergrond. Ik heb net twee prima FM radio’s gekocht voor 70 euro. En daar zal ik zeker tot 2023 van genieten. Ik wel al gekeken voor DAB+ radio’s. Zelf de kleine, met waardeloos geluid, zijn al duur. En er zijn klachten over slechte ontvangst binnenshuis. Voor een middelgrote DAB+ radio met fatsoenlijke speakers (je hebt voor fatsoenlijk geluid echt fatsoenlijk speakers nodig! DAB+ alleen is niet genoeg!) plus buiten antenne voor fatsoenlijke ontvangst ben je met een paar honderd euro niet klaar. Wordt ook vooral aangeraden voor in de auto.

TheNewGeneration

Helaas lees ik hier veel ouderen die wanhopig vastklampen aan hun FM jeugd.

Cassette bandjes geven het beste geluid, mijn 1976 versterker kan nogsteeds niet op tegen de hedendaagse vervangers. Blablabla.

The Musical Tweaker

Ik vraag mij af of hier al meer over bekend is.
Met name het “afschaffen” van de FM voor de huidige radio stations en wat er dan met de ze frequentie(s) gebeurt?

Martijn

Wiebe slaat de spijker op zn kop:
´ FM en DAB radio’s zijn in schuilkelders bij rampen helaas niet bruikbaar…..
Wel eenvoudige transistorradiootjes met LG en MG !!!!!!! ´

Daar heeft hij helemaal gelijk in. Hebben ze daar wel eens over nagedacht? De analoge AM kortegolf en middengolf radiosignalen hebben unieke eigenschappen die digitaal radio niet hebben. AM (en FM)zenders laten verdwijnen is een grove vergissing.
De eenvoud, betrouwbaarheid en bereikbaarheid van analoge AM zenders én ontvangers op de korte en middengolf, daar zal digitaal het nooit van winnen.

Martijn

Henk

Mensen oh mensen,
We zetten direct de voeten weer in het zand!
Slechts voor een luttel bedrag zijn er al DAB+ ontvangers te koop…
Koop eerst zo’n toestel en luister er naar…
Geluid, maar geen ruis!!
Er zijn al veel station te horen en er komen nog meer bij.
Wat wel een puntje van aandacht is…
Dat de DAB+ dekking nog niet goed is in heel Nederland.
Toch denk ik dat dit systeem zeker een toekomst heeft, ook vanwege de ‘volle’ FM band.

Met een groet,

Henk

Antofi

Ik heb in de woonkamer een marantz tuner met dab+ die ontvangt met versterkte antenne niets. Boven heb ik een klein samsung mp3 playertje van meer als 10 jaar oud en dat ontvangt via de fm perfect ruisvrij alles stations. Sinds kort vervangen voor een dab+ exemplaar en wederom geen ontvangst. Buiten werkt het wel vandaar dat veel autoradio’s met dab+ uitgevoerd zijn tegenwoordig. Maar natuurlijk zou het net als fm ook binnenshuis goed moeten werken. Als laats de bitrate is zeer laag, eigenlijk te laag om een goede geluidskwaliteit te krijgen. Daarom luister ik via mijn marantz via internetradio met een bitrate van minimaal 192 kbits of 32o kits ,en dat bevalt mij prima. Het potable ontvangertje van aangaan ligt nu ergens in een rommeldoosop zolder omdat het binnenshuis waardeloos is. Dus voor mij voorlopig geen dab+ meer.
Rommel met slechte kwaliteit geluid.

Martin

Als ik zin heb om naar de radio te luisteren dan zet ik hem op de AM middengolf… Betere zenders, goede muziek, lekker rustig. Prachtig. De schreeuwerige FM zenders klinken sowieso plat en dynamiekloos door het gebruik van veel te veel compressie. Bovendien hoor je altijd dezelfde oude en nieuwe top 40 muziek. Er is zovéél meer mooie muziek te vinden.

Martijn

DAB radio, FM radio, weinigen hebben het nog over die mooie AM middengolf zenders.
Als ik radio wil luisteren dan stem ik af op de midden-lange-of kortegolf. Wereldwijd.
De kwaliteit mag dan niet zo geweldig zijn (AM kán technisch wel HIFI overigens.AM stereo bestaat al langer) maar de ‘beleving’ is naar mijn mening wél veel mooier. Niet dat schreeuwerige en plat gecompresseerde geluid van FM of DAB.
Nee, gewoon lekker puur radio luisteren op een mooie transistor uit de 70’s waar ze met sierlijke letters nog ‘Solid State’ op schreven. En kwalitatief onverwoestbaar. Een DAB radio gaat zeker geen 40-50 jaar mee… Nee hoor, over 5 jaar mag u weer een nieuwe kopen. Maar dat is weer een ander onderwerp…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond