Deel dit artikel
-

Dagelijkse podcasts hebben de meeste luisteraars

Podcast die niet wekelijks maar dagelijks uitzenden, hebben niet alleen meer downloads maar ook wezenlijk meer unieke luisteraars.

De top 10 meest beluisterde podcasts uit het Nationaal Luister Onderzoek voor de maand november bestaat dan ook overwegend uit dagelijkse podcasts. Met een uitzondering:

Een groter aanbod, zo laten de cijfers ook zien, betekent niet automatisch dat er meer wordt geluisterd. Een dozijn podcasts uit de top honderd is ook dagelijks, maar valt goed buiten de top tien. Wekelijkse podcasts hebben gemiddeld minder luisteraars per aflevering.

Producties tussen plek vijftig en twintig hebben ongeveer tussen de twintig- en vijftigduizend downloads per week.

Het aantal downloads en unieke luisteraars zegt niet per se iets over de kwaliteit van de productie. Daarom is het bij Apple al lang mogelijk om sterren te geven aan podcasts. Vandaag voert Spotify dat ook in. De nieuwe functie verschaft fans nuttige informatie over de populariteit van de podcast en geeft hen een nieuwe manier om de makers te steunen.

Top 100 podcasts van het Nationaal Luister Onderzoek komt tot stand met data van twaalf deelnemende mediabedrijven. Niet alle podcastuitgevers doen daarin mee. Kosten voor deelname bedragen twintig euro per titel. In de periode 1 tot en met 28 november brachten de mediabedrijven samen in totaal 1.104 podcasts uit. Dat leverde hen gemiddeld 5,1 miljoen downloads per week op.

In de maand november waren er in de gemeten domeinen 1,92 miljoen gebruikers actief als luisteraar. Dat is gemiddeld 2,7 podcast per week per persoon.

Foto: Marco Verch (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond