Deel dit artikel
-

Daily Media wil massaal IPTV-kastjes verspreiden

Het Nederlandse Daily Media wil voor grote bedrijven honderdduizenden IPTV-kastjes verspreiden waarmee zowel reguliere tv-kanalen als internetstreams en multimedia naar het tv-toestel zijn te brengen.

Het Japanse NTT Docomo test het Daily Media-kastje en het bedrijf is in gesprek met een grote buitenlandse financiële instelling. 

Het IPTV-kastje van Daily Media, een bedrijf uit Brabantse plaatsje Wijk en Aalburg, toont allerlei mogelijke internetcontent, van tv-streams tot on demand films en amateurfilmpjes. Het enige wat nodig is: een gewone netwerkkabel. Het systeem werkt vervolgens via internet.

Daarnaast kan het kastje ook reguliere tv-zenders van analoge en digitale tv-pakketten tonen. Deze zijn met dezelfde afstandsbediening te benaderen. Daily Media heeft honderden online tv-zenders en radiostreams toegevoegd, net als enkele grote online videotheken en on demand videosites waaronder YouTube.  

Videocompressie

De kwaliteit van de gratis tv-streams moet die van analoge tv benaderen, doordat het bedrijf gebruikmaakt van de nieuwste videocodecs. "De technieken voor videocompressie verbeteren bijna wekelijks en daardoor is veel betere kwaliteit mogelijk bij normale bandbreedtes", zegt directeur Hennie Meijndert van Daily Media tijdens een demonstratie in Wijk en Aalburg. 

Internetsites zijn met behulp van het kastje op tv te gebruiken. Voor sommige sites heeft Daily Media al een aangepaste versie gemaakt. Daarnaast kunnen gebruikers via een USB-ingang hun eigen bestanden uploaden naar een gratis 2 gigabyte webruimte. Daarmee kunnen ze foto’s, muziek en filmpjes op hun tv gebruiken en delen. Elk lid van een gezin of woonomgeving maakt een eigen account in het Daily Media-systeem en kan zelf menu’s en voorkeuren aanpassen, onder meer met vooringestelde skins.  

Banners en skins 

Op de menupagina’s worden advertenties getoond, die leiden naar speciaal aangepaste sites. De voorpagina van het tv-systeem bevat ook een ruimte met widgets, onder meer weer- en verkeersinformatie en een online mailbox. Het systeem maakt gericht adverteren op basis van voorkeuren mogelijk. Ook kunnen bedrijven eigen skins aanbieden.

Het bedrijf levert er een afstandsbediening, webcam en draadloos toetsenbord bij. Met de webcam zijn videogesprekken mogelijk, waarvoor een tegoed moeten worden gekocht. Ook wil DailyMedia videocommunicatie met artsen voor zorg op afstand en met een butler aanbieden. Verder biedt het tv-kastje toegang tot financiële diensten zoals internetbankieren of beleggen. 

Onderhandelingen

Het bedrijf uit Wijk en Aalburg is gesprek met enkele grote bedrijven, waaronder een grote buitenlandse financiële instelling, over het leveren van de kastjes aan hun klanten in Nederland. Daarnaast testen bedrijven uit Amerika, Groot-Brittannië en Ecuador het kastje. De Japanse telefoonmaatschappij NTT Docomo is bezig met een proef met het Daily Media-systeem. 

Het IPTV-kastje komt niet in de winkel te liggen maar wordt verspreid via partners. Dat kunnen tv-aanbieders, mediabedrijven, zenders, maar ook grote bedrijven of winkelketens, zegt Meijndert. Als voorbeeld noemt hij de Gamma of Mediamarkt die kastjes zouden kunnen weggeven aan klanten.  

Vervolgens heeft het systeem een aangepaste skin rond dat bedrijf met extra informatie en knoppen naar bestelpagina’s ‘"Maar gesponsorde skins maken we nooit standaard, dat zou te opdringerig zijn", aldus Meijndert, die eerder betrokken was bij het bedrijf MediaMall dat door KPN werd overgenomen.

Met de banners is gericht adverteren mogelijk op basis van de interesses van de gebruikers. "Klanten kunnen spaarpunten koppelen aan gratis content via bijvoorbeeld online videotheken. Grote bedrijven zouden het ook aan hun werknemers kunnen geven", aldus Meijndert. 

Kwaliteit streams al genoeg

Bij een streamkwaliteit van 500 kbps, waar de meeste internetzenders op zitten, zorgt de codering volgens Daily Media al voor een goede fullscreen kwaliteit televisie. Naast de livestreams zijn er ook al enkele on demand tv-omgevingen klaar, zoals voor Musiqlub.nl, YouTube, Golf-tv en Interned1. Uitzending Gemist van de Publieke Omroepen zit daar nog niet tussen, omdat daar nog afspraken over nodig zijn. 

Meijndert: "We bieden ook een pakket voor ontwikkelaars zodat zijn zelf skins kunnen maken voor ons systeem. Verschil met UPC en middleware als OpenTV is dat ons systeem zoveel mogelijk open is. Iedereen kan zijn eigen portal bijhouden. Het is webbased en gebruikt dus gewoon HTML. Daardoor is het voor internetbedrijven veel makkelijker om zelf iets te bouwen voor ons platform." 

Volgens Meijndert zijn de prijzen van bandbreedte nu laag genoeg en zijn de videocompressietechnieken volwassen. "En je ziet dat steeds meer zenders en studio’s zijn begonnen met het aanbieden van content via internet, zowel gratis als tegen betalen. Deze kant zal het nog meer op gaan."

Ook domotica, porno en gokken

Daily Media, onderdeel van United Content Distributions, wil meer dan alleen multimediaconcent aanbieden. Met de afstandsbediening de gordijnen en het licht bedienen is een mogelijkheid. Een ‘citypoint’-knop leidt naar lokale informatie op het gebied van sport, cultuur, shoppen en uitgaan.  

Videocommunicatie verloopt via een SIP-client. En met de dienst iGuard is op een kaart op tv te zien waar de eigenaar van een GPS-zender zich bevindt. Voor een adultgedeelte wordt samengewerkt met onder andere Club Maxima, Itchlife en Kim Holland. Ouders kunnen daarvoor een pincode instellen. Dat geldt ook voor de toegang naar gokspellen die met de afstandsbediening werken, zegt Meijndert.

Betalingen

Het bedrijf werkt nog aan een applicatie waarmee gebruikers ook betalingen kunnen doen met de afstandsbediening. "Je hoeft dan alleen met de afstandsbediening je zelf ingestelde pincode in te voeren om te betalen, want we kunnen immers op afstand al zien wie je bent."

Mogelijke concurrenten van Daily Media zijn het Hilversumse Avinity of het Amerikaanse Slingbox. 

Tijdens de demonstratie bleek dat de opstarttijd van het kastje ongeveer twintig seconden is. Zonder internetverbinding werkt het niet. Het kastje biedt voorlopig nog geen Wifi, omdat draadloze verbindingen volgens Meijndert te onstabiel zijn. Er is meer dan vier jaar aan het product gewerkt.

Deel dit bericht

10 Reacties

Ted Verbeek

ik zie het zwaar in, volgens mij is nu juist de trend dat mensen een 'normale' PC of laptop aan hun (lcd) TV scherm koppelen.Dan heb je alles ineen, zonder wirwar aan snoeren en kastjes.

tim

Weggeven? Zou mooi zijn… maar vast alleen als je een tv koopt van minimaal 8000 euro..

Bas

Dit is dus gewoon copy-paste wat het ter ziele gegaande MediaMall in huis had. Tuurlijk kun je met een leuke marketingcampagne aardig wat boxen schuiven maar de vraag is natuurlijk of dit genoeg is om rendabel te opereren. Nog afgezien of het door de gebruikers ook daadwerkelijk echt gebruikt gaat worden.

erwin blom

@tedverbeek Dat is echt alleen een trend onder 'geeks', hoor ;-)@bas Het is geen copypaste van MediaMall want dit werkt. Ik heb even een half uurtje kunnen proeven en ben onder de indruk. Snel en handig in gebruik, goede kwaliteit, etcetera. Als het ze lukt om de gewone kabel ook via het kastje te laten lopen zodat het allemaal onder dezelfde afstandsbediening zit, zou het absoluut een succes kunnen worden.

Bas

@Erwin, ok. als het werkt dan heb je wel een punt. Maar hoe definieer je succes in dit geval. Wat ik bedoel dat als de kosten voor de STB's etc. eruit willen halen dan moet je toch minimaal 100.000 van die kastjes de markt in zetten.

Ben

SUCCES=acceptatie in, van en door de "markt" -Alles in een 1 systeem dat technisch werkt is stap 1 -Relevante content is stap 2-Definieer geografisch gebied stap 3-Definieer het voordeel voor de consument stap 4-Hoe ziet het terug verdien model eruit voor partners. stap 5-Exploitatie plan voor ondernemers. stap 6 Dus je ziet nogal wat stappen te zetten! EN IK KAN HET WETEN![oud mediamall-er] en dan blijft de vraag hoe graag wil de consument……… want geen response = GEEN suk6

Albert Treur

Andreas

Ahum, ik begreep dat die hut inmiddles op omvallen staat. Kan ook niet anders met een ex-directeur van Lab Ventures/ The Entertainment Group (Andre ten Bloemendaal) aan de leiding!

junior

Klopt dat heb ik ook begrepen. Duurt nog een paar maandjes dan is het 'uitgebrand'. Vorig jaar geprobeert en rondje geld op te halen, nog steeds loopt men te leuren met achterhaalde meuk.

Renk

Ik heb die kastjes gezien. Leuk idee, maar het werkt niet. Niet gebruiksvriendelijk en de interface is chaotisch. Het grootste probleem is dat de mensen geen focus hebben op wat ze nou precies willen: kastjes verkopen of diensten aanbieden?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond