Deel dit artikel
-

Daimler krijgt obligatielening van 100 miljoen via blockchain

Daimler heeft in samenwerking met drie Duitse banken een obligatielening genomen die van A tot Z via blockchain is afgehandeld. De automaker denkt dat blockchain in vrijwel de hele waardeketen van de automobielsector én daarbuiten kan worden ingezet.

Naar nu blijkt heeft Daimler onlangs een technologieproef met blockchain succesvol afgerond. Parallel met de wettelijk verplichte processen heeft het nieuwe technologie ingezet om een lening af te sluiten. Normaalgesproken is dat een proces waarbij een bank al het zware werk doet, iets dat makkelijk tien weken duurt. Nu deed een onderliggende geautomatiseerd computernetwerk het werk ‘significant sneller’.

De IT-takken van Daimler (TSS) en van huisbankier LBBW (Targens) waren in technische zin de uitvoerders van het leenproces. Alles verliep van een private blockchain, van leenaanvraag, distributie, toewijzing en executie van het leencontract maar ook de bevestiging van de aflossingstermijnen en rentebetalingen.

Zowel Daimler als LBBW zeggen nul negatieve ervaringen te hebben ondervonden. Ze willen spoedig testen gaan doen met andere leenvoren en exportfinanciering.

Kurt Schäfer van Daimler Treasury, de financiële afdeling, is ronkend enthousiast: “Blockchain kan zo goed als de hele waardeketen beïnvloeden van onze sector, van klantenservice tot sales & marketing en van supplier management tot digitale en financiële diensten. Daimler wil graag bijdragen aan het opstellen van crosssector standaarden.”

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Foto: MO S (cc)

Deel dit bericht

3 Reacties

freek bos

Daarom zet ik al mijn euros om in guldens 🙂

gulden.com

Maarten Bennis - Bennis Unlimited

Multinationals als Daimler controleren al vrijwel de gehele bedrijfskolom en hebben daarmee hun eigen staat-in-een-staat gecreëerd. Met blockchain kunnen ze nu ook heel eenvoudig hun eigen ‘munt’ creëren.

Erwin Boogert

Dit gaat niet over een munt maar over het automatiseren van bedrijfsprocessen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond