Deel dit artikel
-

Daimler neemt belang in Carpooling.com

Daimler investeert een miljoenenbedrag in Carpooling.com in ruil voor een minderheidsbelang. De automaker wil de internationale uitrol van de site om autostoelen te delen versnellen.

Met een investering van, naar verluidt, acht miljoen euro moet Carpooling.com nog voor 2013 ook actief worden in Amerika. Dat is een van de motieven van de investering. Carpooling.com is inmiddels actief in 9 Europese landen. Het is goed vertegenwoordigd in de Duitstalige gebieden en Zuid-Europa. De Benelux en Scandinavië ontbreken vooralsnog op de dekkingskaart.

De eigenaar van merken als Mercedes-Benz, Smart en Maybach vindt de visie van Carpooling op ‘transport in de toekomst’ aansprekend. Die komt overeen met de zienswijze van de automaker.

Sinds vrij recent investeert Daimler daadwerkelijk in nieuwe transportconcepten met een zware digitale component. Het kernbegrip is ‘multimodaal vervoer’. In de nabije toekomst gaat de reiziger niet van A naar B met alleen de auto, maar een combinatie van openbaar vervoer, eigen vervoer en gedeeld vervoer.

Binnen deze zienswijze is carpooling een vorm van gedeeld vervoer en Daimlers eigen internationale initiatief Car2Go (300 publieke, elektrische auto’s, wel in Nederland) een vorm van ‘openbaar’ vervoer. Het heeft ook een belang in MyTaxi, een internationale dienst om met een apps snel een taxi te bestellen, en Tesla Motors.

Carpooling.com signaleert dat jongeren het steeds minder belangrijk vinden om een rijbewijs te halen. Het aantal jonge Duitsers dat dat deed halveerde het afgelopen decennium.

De carpoolsite heeft vier miljoen geregistreerde gebruikers en wordt maandelijks een miljoen keer gebruikt. Sinds vorig jaar informeert de app niet enkel over beschikbare stoelen in auto’s van leden, maar ook over stoelen op de routes in het openbaar vervoer.

De participatie van Daimler is het resultaat van de derde financieringsronde. Eerder stapte Earlybird Ventures in bij het elf jaar oude bedrijf.

Deel dit bericht

2 Reacties

NilsR

Is dit goed nieuws voor het NLse Toogethr?

Toogethr

Het is vanuit vrijwel elk perpectief interessant dat een partij als Daimler haar rol verbreedt tot een multi-modale speler. We zien al geruime tijd dat de markt van autobezit verschuift naar autogebruik en het is dan ook fijn om te zien dat ze dat klaarblijkelijk begrijpen en als opportuun en interessant ervaren.

Het gaat tenslotte om een mentaliteitsverandering van automobilisten. Elke aandacht (ook van grote partijen) helpt en draagt bij aan de visie en missie van Toogethr.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond