Deel dit artikel
-

Van Dam verlaat NPO voor media-initiatief Datakluis

Martijn van Dam stopt per 1 november als bestuurder bij de NPO. Hij krijgt de leiding over een nieuw media-initiatief, Datakluis, een initiatief voor burgers om hun persoonlijke digitale data op te slaan.

Van Dam wordt met Talpa’s Arno Otto bestuurder bij de Stichting Nederlandse Datakluis die het initiatief gaat vormgeven. De oud-politicus is ruim vijf jaar lid van de Raad van Bestuur van de NPO geweest. Arno Otto is Chief Transformation Officer bij Talpa Network.

Datakluis een ambitieus project waarmee mediabedrijven proberen om de Nederlandse mediaconsument controle terug te geven over zijn persoonlijke gegevens. De data-infrastructuur wordt bij aanvang ondersteund door DPG Media, Mediahuis, NPO, RTL Nederland en Talpa Network.

Frederieke Leeflang, voorzitter Raad van Bestuur NPO: “Het is uniek dat de publieke omroep en de commerciële mediabedrijven gaan samenwerken aan zo’n impactvolle verandering in het digitale medialandschap. Van Dam heeft zich, samen met Arno Otto van Talpa Network, enorm ingespannen om de samenwerking van de grond te krijgen. Het is een logische stap dat zij deze samenwerking nu ook gaan leiden. Voor de NPO is deze stap van groot strategisch belang en het hoort bij onze publieke taak om innovatie in de media te stimuleren.”

Op 5 oktober presenteerden de deelnemende mediabedrijven het internationaal vernieuwende concept.

Jaren zoeken mediapartijen al naar manieren om samen te werken in een vuist richting de Amerikaanse techpartijen. Via hun populaire diensten bouwen die immers zeeën aan klantdata en -profielen op voor exploitatie. Nederlandse partijen lukte dat nooit. Er viel altijd wel een strategisch belangrijke deelnemer uit vanwege ruzie of conflicterend belang.

Van Dam destijds: “We hebben een manier gevonden waarop we wel kunnen samenwerken. Iedereen ziet dat er iets gaat veranderen. Door Amerikaanse partijen zijn we de controle kwijtgeraakt. Die weeffout kunnen we nu herstellen.”

De bedenker van het world wide web, Tim Berners Lee, verkondigt dit al vier jaar. Naar zijn idee moet er voor iedereen een persoonlijke omgeving komen waarin je aangeeft wat je met wie wanneer voor hoe lang deelt. Arno Otto: “Wát jij deelt staat in eigen kluis. Jíj bepaalt wat je wie met welk doel voor hoe lang deelt. De informatie van mij en is voor míj van waarde.”

Berners Lee bracht zijn concept onder in de start-up Inrupt. Het product heet Solid Server.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond