Deel dit artikel
-

‘Database met wachtwoorden geen acuut gevaar’

De database met naar schatting 3,3 miljoen Nederlandse wachtwoorden, die sinds afgelopen vrijdag door iedereen te doorzoeken is, stelt niet veel voor. Dat zegt IT-beveiliger ESET Nederland.

Het gaat om oudere datalekken, waaronder die van LinkedIn uit 2012. Deze lekken zijn al meermalen online verschenen en Nederlanders zijn er sindsdien al verschillende keren op geattendeerd om de wachtwoorden aan te passen.

De zoekmachine maakt het wel eenvoudig om wachtwoorden te achterhalen. ESET adviseert Nederlanders wel om gelekte wachtwoorden die nog in gebruik zijn te wijzighen. De zoekmachine toont de eerste twee karakters van het wachtwoord, waardoor het eenvoudig is om de wachtwoorden te raden.

De zoekmachine maakt het eenvoudig om wachtwoorden te achterhalen én er vervolgens misbruik van te maken. ESET adviseert Nederlanders die hun emailadres in de zoekmachine terugvinden én waarvan het gelekte wachtwoord nog steeds in gebruik is, deze wachtwoorden allemaal te wijzigingen. De zoekmachine toont de eerste twee karakters van het wachtwoord, waardoor het eenvoudiger is om de wachtwoorden te raden.

Deel dit bericht

1 Reactie

Marcel - Stichting WebwinkelKeur

De website waar het over gaat had juist als doel om gebruikers te laten zien hoe makkelijk je wachtwoord gelekt wordt.

In mijn omgeving waren en veel mensen die nog steeds dezelfde wachtwoorden gebruikten en er op deze manier achter kwamen dat dat niet handig is.

De website op zich is dus geen gevaar, maar dat deze database al jaren in omloop is en dat deze databases met gehele wachtwoorden net zo eenvoudig te vinden zijn voor de wat technische gebruiker, laat wel zien dat veel bedrijven en gebruikers er goed aan doen om na te denken over hun wachtwoordbeleid. De kans is groot dat veel gebruikers nog steeds dezelfde wachtwoorden op meerdere platformen gebruiken.

De website zelf is dus zeker geen acuut gevaar, maar een ludieke actie om mensen te laten nadenken over veiligheid. En dat is hard nodig.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond