Deel dit artikel
-

Datacenters kunnen 20 procent energie besparen

Datacenters kunnen hun energieverbruik met zeker 20 procent terugbrengen. Dit stellen een EU-onderzoeksinstituut en het bedrijfsconsortium Green Grid. Eerstgenoemde heeft de nu gepubliceerde EU-gedragscode voor datacenters opgesteld. De tweede organisatie biedt al langer tips voor efficiëntere inrichting van datacenters.

Het energieverbuik van datacenters kan met relatief eenvoudige middelen al zeker twintig procent omlaag. Dit stelt het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek van de Europese Unie, dat de nu vrijgegeven gedragscode voor datacenters heeft opgesteld. Dat gratis document bevat diverse tips en ‘best practices’ om datacenters efficiënter te laten omgaan met energie.

Bedrijfsconsortium Green Grid heeft meegewerkt aan dei gedragscode. Volgens die organisatie zijn de mogelijke energiebesparingen op z’n minst twintig procent. Een realistisch haalbaar maximum ligt tegen de vijftig procent, maar daarvoor is veel werk vereist.

Breed gebruik van nieuwe technologie kan het energieverbruik terugdringen met 47 procent, stelt Green Grid. Dit is in de praktijk al gehaald door sommige datacenters. Soms speelt daarbij de vraag of nieuwbouw niet beter is dan verbouwing van een bestaande serverruimte.

Stappenplan

De stappen die als eerste energiebesparingen opleveren, zijn:

  1. Consolideer servers door middel van virtualisatie. Daardoor stijgt de bezettingsgraad van je systemen. Grote aantallen lichtbelaste servers kunnen immers veel meer verbruiken dan een paar zwaarder belaste machines.
  2. Gebruik tools voor stroombeheer. Daarmee kun je pieken en ook lokale hitte-zones beter (laten verdelen over de complete datacenterinfrastructuur.
  3. Pas best practices toe voor jouw datacenter of serverruimte, maar benadruk daarbij de meetbaarheid van resultaten. Voer die metingen dan ook uit en koppel de resultaten weer terug voor verdere verfijning.
  4. Modelleer de datacenterinrichting op basis van cfd-simulaties (computational fluid dynamics). Daarmee breng je de luchtstromingen in kaart van de afgegeven hitte, de ingeblazen koeling en de eventueel actief afgevoerde hitte.
  5. Installeer een geavanceerd, intelligent systeem voor beter beheer van de koeling. Veel datacenters hebben koeling die op een algehele temperatuur is ingesteld, daardoor worden sommige zones veel sterker dan gekoeld dan andere. Dit is om maar dat algehele gemiddelde te halen, maar kan in de praktijk zorgen voor onnodig energieverbruik.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond