Deel dit artikel
-

Datakoppeling WhatsApp/Facebook jaagt gebruikers weg

De belangstelling voor chatapps Signal en Telegram is de laatste dagen fors toegenomen nadat WhatsApp zijn voorwaarden heeft bijgewerkt.

Data van WhatsApp-gebruikers worden vanaf volgende maand automatisch gedeeld met de dataservers van Facebook. Daarmee kunnen rijkere gebruikersprofielen worden opgebouwd. Dat soort gegevens wordt vervolgens ingezet om persoonsgerichte reclame te presenteren. Gebruikers moeten instemmen met de koppeling willen ze WhatsApp kunnen blijven gebruiken.

In Europa is deze koppeling niet toegestaan, maar daarbuiten wel. Privacy voorvechters adviseren gebruikers om over te stappen op alternatieve berichtendiensten. Ook Elon Musk en Twitter baas Jack Dorsey kwamen met dit advies.

Signal heeft in de afgelopen dagen alleen al 100.000 nieuwe gebruikers verwelkomd, terwijl het bij Telegram om 2,2 miljoen downloads ging.

Deel dit bericht

13 Reacties

D. Gardien

Ik begrijp niet wat er gaat veranderen.
Laten ze dit nou eens in duidelijk Nederlandse taal uitleggen wat er in Whatsapp gaat veranderen. Want voor mij is het totaal onduidelijk.

F

Niet voor Europa toch.

Maria

Helmaal mee eens met D. Gardien. Wat wordt er nou bedoeld,? Wat wordt van ons gevraagd.? Bvd voor het toesturen vh antwoord.
MH

Baardja

Het staat in dit artikel al prima uitgelegd.
Meer informatie is simpelweg niet nodig

WJ Wiegmann

Het bericht is van A÷Z volkomen wartaal in het Engels.?

Pieter

Het komt erop neer dat whatsapp en facebook gekoppeld worden qua gegevens. Dus alles wat je doet op whatsapp, incl al je gegevens incl tel.nrs en fotos en perssonlijke gegevens staan ter beschikking van facebook om ermee te doen wat ze willen.
In europa kan dat (nog) niet vanwege de wetgeving. Maar daar vinden ze vast ook wel wat op.
De andere apps die genoemd worden zijn open source niet van een bedrijf (dus geen verborgen agenda’s)
en omdat daar de berichten versleuteld zijn is de privacy gewaarborgd. Zelfs de makers kunnen niets zien.

Tamara

@ baardja soms is een beetje Jip en Janneke uitleg gewenst ik snap ook niet alles uit dit bericht

Wel dat t niet voor Europa geld

Jacco

Als antwoord.
WhatsApp gaat al je gebruik opslaan,
– wanneer en hoe lang je online bent
– ip adres
– locatie (kan ook verkregen worden met ip adres)
– profiel/groepchat foto
– telefoonnummer en al je contacten (al je contacten die op je telefoon staan)
– batterijpercentage
– status
– gebruikersnaam
– tijd/ tijdzone
– signaalsterkte van netwerk, WiFi en data
En vast nog wel andere dingen. Dit mag niet in Europa, maar Facebook zal waarschijnlijk wel een manier gaan zoeken waarmee ze deze data wel kunnen gaan gebruiken. Ze zullen het waarschijnlijk wel gaan opslaan maar kunnen er nog niet veel mee, maar in de toekomst zullen ze vast wel een manier vinden.

Cor Heemskerk

Dit geldt niet voor Europa, daar is dit verboden. Maar ik snap de paniek wel.
En inderdaad nog meer reclame rotzooi waar je niet om gevraagd hebt.

Coons

Dit is echt niet waar zo’n koppeling is juist heel praktisch. Privacy is tegenwoordig toch al vrij weinig meer waard alles wordt afgetapt dus laat het dan in ieder geval ten goede aan de economie komen.

Jimbo

@Coons

Lekker praktisch. We hebben allemaal de keuze om onze gegevens bloot te geven en op WhatsApp wordt echt alles gedeeld, al ons lief en leed. Ik pak de biezen voordat dit erger wordt want ik vertrouw Facebook voor geen meter. Ik heb al geen social media, dus waarom zou ik gebruik blijven maken van dit social media platform? Het is namelijk al jaren geen messaging platform meer.

Remco

Uhm. Gewoon Facebook verwijderen is dan volgens mij ook een optie toch?

Frans

Het beste is gewoon iets anders zoeken dan zijn zij ook van hun inkomsten af want daar gaat het allemaal om er zijn zoveel andere goede sites en beter dan Facebook en WhatsApp

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond