Deel dit artikel
-

Dataplatform Clappform wil woningtekort met A.I. oplossen

Gebrek aan bouwlocaties, woningtekort, exploderende huizenprijzen, grote vraag aan woningen en vergrijzing gecombineerd met langer thuis wonen. Kan kunstmatige intelligentie dit oplossen? De ontwikkelaars dat dataplatform Clappform denken van wel.

Zij aansprekende ideeën als antwoord op de uitdaging van de provincie Utrecht: bedenk een plan om 50-plussers te laten doorstromen naar passende woonvormen om zo gezinswoningen vrij te maken voor popelende, grotere huishoudens.

Volgens Tom Griffioen van Clappform vergroot het gebrek aan betrouwbare informatie en transparantie de woningmarktproblemen.

Op basis van miljoenen gegevens over de bevolking, huren, de woningmarkt en andere openbare data gaf het platform al een aantal gemeenten, ontwikkelaars en woningcorporaties inzichten in de lokale markt.

Bij een project in Helmond waar Clappform aan meewerkte, verruilde een hele groep hechte wijkgenoten hun eengezinswoningen voor seniorenwoningen bij elkaar in de buurt. Een drempelverlagende maatregel kan zijn dat de woonconsulent of buurtcoach inzicht geeft in de financiële gevolgen van een verhuizing. Het dynamisch model legt verbanden en kan deze voorspellen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Rogier

Lekker bezig Tom! We kijken er naar uit!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond