Deel dit artikel
-

Dataverzamelaar Coosto genomineerd voor Big Brother Award

Het Nederlandse bedrijf Coosto is door burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom genomineerd voor de Big Brother Awards 2019, de prijs voor de grootste privacyschender van Nederland. Deze wordt 29 november uitgereikt in TivoliVredenburg in Utrecht.

Het Nederlandse bedrijf verzamelt en analyseert openbare berichten en reacties op onder meer Twitter, Instagram en YouTube – en kan tot tien jaar terugkijken. Ook als de oorspronkelijke bron is verwijderd, blijven de citaten bewaard.

Met name het gebruik van Coostos verzamel- en duidingsdrift door onze overheid baart BOF zorgen. Voor de politie is deze geanalyseerde berg aan gegevens een goudmijn voor het proeven van de sfeer rondom een aangekondigde demonstratie of feest. Kortom: Coosto is ‘hofleverancier van social mediamonitoring aan onze overheid’.

Ook Google werd bovengemiddeld vaak genomineerd, onder meer genomineerd voor het gebrek aan transparantie over het meeluisteren met gesprekken die opgenomen zijn met hun Google Home-apparaten en de Google Assistent-app op mobiele telefoons. Ook de onmogelijkheid om weg te blijven uit de tentakels van Google zien internetgebruikers als een probleem.

Sander Dekker, de minister voor Rechtsbescherming, maakte zich ook al niet populair. Om wanbetalers op de juiste manier te bejegenen gebruikt het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) zogenaamde betaalprofielen. De minister van Rechtsbescherming wil graag ‘maatschappelijk verantwoord incasseren’ en liet daarom onderzoek doen naar een bredere toepassing van zulke profielen. De onderzoekers vonden de regels die onze privacy moeten beschermen een sta-in-de-weg. Dat de minister het maatschappelijke belang van privacy volledig negeert, leverde hem een nominatie op.

Per direct kan het publiek op bigbrotherawards.nl stemmen op de uiteindelijke winnaar.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

2 Reacties

Blockchain killer

Hoezo privacy schending??? Alle berichten en commentaren staan toch gewoon OPENBAAR in het comment sectie……

Blockchain killer

De comments zijn toch altijd openbaar, dus ik weet niet wiens privacy er hier geschonden wordt…..

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond