Deel dit artikel
-

‘DDoS bij voorkeur met machine learning bestrijden’

Nederlandse banken en overheidsdiensten moeten hun websites slimmer beveiligen. Daarvoor is de inzet van kunstmatige intelligentie nodig. Het zou daarom mooi zijn als bedrijven en universitaire onderzoekers meer gaan samenwerken op het gebied van cybersecurity en zelflerende systemen.

Dat stelt onderzoeker Slinger Jansen van de Universiteit Utrecht naar aanleiding van grootschalige aanvallen door hackers op Nederlandse banken en overheidsinstellingen.

DDoS-aanvallen komen al jaren voor, maar worden steeds geraffineerder en zwaarder. Bovendien kunnen de hackers meer en meer gebruikmaken van apparaten die een online verbinding hebben, zoals televisies en babyfoons.

Jansen en zijn collega’s werken samen met softwarebedrijven aan systemen op basis van machine learning. Met zelflerende gebruikersclassificaties kan worden bepaald of sprake is van een echte bezoeker. Cruciaal daarbij is dat het systeem voortdurend bijleert.

Bedrijven als Facebook en Amazon werken al op deze manier. Bij Nederlandse bedrijven en de overheid lijkt drempelvrees voor deze aanpak te bestaan, constateert Jansen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond