Deel dit artikel
-

DDoS-aanvallen groter, veelvuldiger en slimmer

De stijgende lijn in de grootte en duur van DDoS-aanvallen in Nederland zet door. Tegelijkertijd verschijnen nieuwe vormen van DDoS ten tonele die veel lastiger te herkennen zijn. Dit en meer is te lezen in de jongste rapportage over DDoS-aanvallen van de Nationale Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP) over de eerste zes maanden van 2019.

DDoS-aanvallen zijn groter, veelvuldiger en slimmer, zo luidt de conclusie van het nieuwe NBIP DDoS-datarapport over de eerste helft van 2019.

Zo zit er een stijgende lijn in de uitschieters. In april van dit jaar is een aanval van 71 Gbps waargenomen, een nieuw record. Ook het aantal grote aanvallen van boven de 10 Gbps blijft stijgen. Hoewel de gemiddelde DDoS-aanval ook in 2019 van beperkte omvang is, ziet de NBIP een ‘groeiende klasse van grote aanvallen’.

NNBIP maakt ook melding van een stijgende lijn in de duur van aanvallen. Hoewel het merendeel van de DDoS-aanvallen minder dan vijftien minuten duurt, zijn hier ook duidelijke uitschieters zichtbaar. Met name het aantal aanvallen van langer dan vier uur lijkt toe te nemen. In de eerste helft van 2019 zijn nu al 23 van dergelijke aanvallen gemeten, in heel 2018 waren dat er 22.

Opvallende nieuwkomer in de metingen van de NBIP is de zogeheten GRE flood, een nieuw type DDoS-aanval dat zich richt op een protocol in netwerkpakketten. Deze floods zijn lastig tegen te houden, aangezien GRE-verkeer altijd versleuteld is.

De NBIP werkt met anderen aan de ontwikkeling van een DDoS-database waarmee aanvallen beter kunnen worden herkend en waarmee mitigatie doeltreffender is.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond