Deel dit artikel
-

De Hond: “Uitstel vergadering schadelijk voor Newconomy en aandeelhouders”

Maurice de Hond, de geschorste bestuursvoorzitter van Newconomy , is verontwaardigd over het feit dat er nog geen datum bekend is waarop de aandeelhoudersvergadering gehouden wordt. Volgens De Hond betekent deze onduidelijkheid schade voor Newconomy en toont de Raad van Commissarissen hiermee "weinig respect" voor de aandeelhouders.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering zullen de aandeelhouders in Newconomy zich moeten uitspreken over de gang van zaken rond het bedrijf. Het zal aankomen op een stemming waarbij aan de ene kant Maurice de Hond staat en aan de andere kant de Raad van Commissarissen en de nieuw aangestelde interim bestuursvoorzitter Kees Scholtes. De datum voor de vergadering is echter nog niet vastgesteld, liet Newconomy weten.

De Hond vindt dat er te lang gewacht wordt, hij spreekt in een persbericht van een "nog groter gat in de continuïteit van de bedrijfsleiding". Volgens De Hond zal het "onnodig schade opleveren voor Newconomy en dus voor de aandeelhouders". De Hond vindt dat er bij de vaststelling van het tijdstip "weinig respect wordt getoond voor de aandeelhouders", ook zouden eerdere toezeggingen aan hem geschonden zijn. Volgens Newconomy is er niet afgesproken om binnen een bepaalde termijn een vergadering te beleggen. Peerke Anink van Newconomy: "Er is alleen gesteld dat er op korte termijn een vergadering zou komen."

Peter Paul de Vries, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters , stuurde vorige week al een persbericht rond waarin de VEB aandringt op een buitengewone aandeelhouders vergadering op zo kort mogelijke termijn. Volgens De Vries duldt die vergadering geen uitstel. De Vries: "Het is gek om bij direct ingrijpen die beslissing niet toe te lichten." Volgens De Vries is het uitzonderlijk dat een verschil van inzicht tussen RvC en RvB zo via de 'publieke band' wordt gespeeld. De Vries: "Maurice de Hond heeft het voordeel dat hij een publiek persoon is. Als ik De Hond mag geloven ontbreekt een motivering voor zijn schorsing. Het is te vroeg om te zeggen dat de VEB zich achter De Hond schaart. We willen eerst weten hoe de vork in de steel zit."

Aandeelhouder Wegener (5 procent) zegt af te wachten tot er een datum wordt vastgesteld voor de aandeelhoudersvergadering. "We dringen niet aan op een zo spoedig mogelijke vergadering," aldus een woordvoerster. Aegon (5,5 procent) laat weten dat er nog "informatie wordt verzameld".

"We denken dat dit nog tot volgende week zal duren," zegt woordvoerder Jan Driesen. "We verwachten dat er halverwege volgende week een vergadering zal komen. Maar een datum is nog niet genoemd." NesBIC (12,4 procent) zegt "geen mening" te hebben over de uitspraken van De Hond. "We scharen ons achter de beslissing van de RvC om op korte termijn een vergadering te beleggen en wachten op het besluit daarover."

Ondertussen proberen zowel de nieuwe interim-bestuursvoorzitter Kees Scholtes als Maurice de Hond steun te verwerven onder aandeelhouders. Het ligt voor de hand dat het uitstel van de aandeelhoudersvergadering hiermee verband houdt. De Hond zegt in onderhandeling te zijn met een nieuwe geldschieter, meldt het Financieel Dagblad.

Kleine aandeelhouders zouden zich volgens het FD inmiddels aan het verenigen zijn om een schadeclaim in te dienen tegen Jakob Pieterman, omdat hij veelvuldig in de publciteit gebracht zou hebben dan hij nog 18 miljoen euro van Newconomy krijgt voor de overname van zijn bedrijf Wish . Volgens de kleine aandeelhouders heeft Pieterman de geheimhoudingsplicht verbroken en toch gesproken over de hoogte van het bedrag. Dat zou de koers ongunstig hebben beïnvloed.

Newconomy zegt in het Financieel Dagblad "niet uit te sluiten dat er een claim wordt voorbereid". Pieterman reageerde in dezelfde krant met: "Als ze denken dat het op deze manier kan?Ik geloof dat ik thuis nog wel ergens een machinegeweer heb liggen".

De Hond liet in Fem de Week weten dat hij voor zijn schorsing bijna rond was met Pieterman. Zijn vordering zou omgezet worden in een lening, af te lossen met opbrengsten uit toekomstige exits.

Deel dit bericht

4 Reacties

J. van Rijswijk

Als woedende aandeelhouder verbaas ik mij erover dat Maurice De Hond alleen maar aan zichzelf denkt in deze affaire. Je hoort achter de schermen aan een oplossing te werken en je in te zetten voor de onderneming. Maurice de Hond kent het woord shareholdervalue niet. Die kent alleen de drang van zijn Ego dat hij via de media wil oppoetsen. Maurice heeft de omslag in het sentiment op de aandelenmarkten volledig gemist. Maurice, trek je deze kritiek aan en ga je positief inzetten voor Newconomy. Het zou je overigens sieren als je die ridicule website van je ook stopt. Je hebt niet in de gaten dat je alleen jezelf belachelijk maakt.

Frank Huijsmans

Waar was de raad van commissarissen toen de deal met Pieterman over Wish werd gesloten? Wat dacht mijnheer Van Rijswijk toen? Beetje zielig om op zo´n manier op de man te spelen…

Merly

parDON? Ga je positief inzetten voor een bedrijf dat je net (onrechtmatig) heeft geschorst en waar je dus geen werkzaamheden meer voor mag verzetten?Gaat dat positief werken voor de koers van je aandelen dan? Jongens… 

Alf de la Rive Box

Ik vind het nogal onbegrijpelijk dat sommige van bovenstaande reacties de verwijten bij Maurice leggen in persoonlijke sfeer. Newconomy is natuurlijk toch het kindje van Maurice, denk je dat Maurice het nu belangrijker vind dat zijn naam gezuiverd wordt dan dat zijn bedrijf (want ook hij heeft een hoop belangen in Newconomy) weer op het goede spoor gezet gaat worden ? Ik denk dat hij het laatste boven alles wil stellen, dat zijn naam nu schade aan gedaan wordt zal echt wel weer bijtrekken als Newconomy succes heeft. Echter is Maurice juist degene die op het zijspoor gezet is, vanaf zijn positie kan hij nu weinig doen aan Newconomy. Zaak voor hem is dus dat hij weer terug komt, en natuurlijk heeft hij daar ook de media voor nodig. Beter nog kun je het aan Maurice zelf vragen dan dit soort voorbarige conclusies te trekken. En juist daarom heeft hij die site geopend, want antwoorden doet die … en zo uitgebreid dat ik er van geschrokken ben. Het heeft mijn mening in ieder geval doen vormen en ik hoop voor hem dat hij snel weer de draad op kan pakken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond