Deel dit artikel
-

De moonshot die geld oplevert: Google Fiber

Alphabet heeft een hele batterij experimentele diensten, van robotica tot genenverwerking, die niets opleveren. Het operationeel verlies bedroeg in 2015 3,6 miljard dollar. De tak die geld oplevert, naast Nest, zijn de ISP-activiteiten van Google Fiber.

Voor het eerst publiceert Alphabet, de nieuwe naam van het Googleconcern, financiële resultaten per bedrijfsonderdeel. Althans, er wordt een onderscheid gemaakt tussen ‘Google’ en ‘Other Bets’, ook wel ‘moonshots’ genoemd. Onder dat laatste vallen bijvoorbeeld Nest, Fiber, zelfrijdende auto’s, Google Capital en Venture en robotbouwer Boston Dynamics.

Financieel analisten zijn niet bijster enthousiast over deze nogal beperkte opsplitsing, maar niettemin geeft het een wat duidelijker beeld over de kosten en opbrengsten van de expertimentele diensten.

De zwartkijker ziet enkel een operationeel verlies van 3,6 miljard dollar over heel 2015 bij een omzet van 448 miljoen dollar. En het half miljard dollar dat aan werknemers bij ‘Other Bets’ werd uitgekeerd in de vorm van aandelen (PDF). Een kostenpost.

CFO Ruth Porat daarover: “Gegeven de verschillende stadia in hun ontwikkeling heeft elk van deze activiteiten eigen timing in de ontwikkeling van omzet, kosten, kapitaalbestedingen, milestones en aangaan van partnerschappen. Je kunt de resultaten het best bekijken op jaarbasis.”

Van alle moonshots, waar ook de geheime X-projecten onder vallen, zijn er maar drie die omzet genereren: Nest, Verily en Fiber. De gezamenlijke omzet van deze groei groeide in 2015 met 37 procent tot 448 miljoen euro.

Interessant is de ontwikkeling van Fiber. Alphabet bouwt onder de vlag van Google Fiber een internetprovider met lokale glasvezelnetwerken. Abonnees (er is ook een Gratis-abonnement) krijgen er superhoge internetsnelheid, televisie en telefonie.

Alphabets cijfers laten zien dat de kapitaalbestedingen van Other Bets uitkwamen op 869 miljoen dollar. Het niet-gespecificeerde merendeel daarvan ging naar Fiber. Google legde in dat jaar in zes nieuwe steden de infrastructuur voor een lokaal glasvezelnetwerk.

In totaal wonen er in de binnensteden van Salt Lake City, San Antonio, Atlanta, Nashville, Raleigh-Durham en Charlotte vier miljoen mensen. Dat zijn tussen de anderhalf en twee miljoen huishoudens c.q. aansluitingen.

Omgerekend investeert Google Fiber rond de vierhonderd dollar voor iedere nieuw opgeleverde glasvezelaansluiting. Hoeveel van de miljoenen potentiële afnemers daadwerkelijk zijn kabelabonnement opzegt om in te prikken bij Google is niet bekend. Wel is duidelijk dat het aanbod zeer aantrekkelijk is en de klantenservice als er effectief en puntig wordt ervaren.

Google Fiber ging in 2014 in drie steden van start, voegde in 2015 zes steden toe aan de portefeuille en plant voor 2016 verdere expansie. De Google ISP is geen experiment meer, maar serious business. Ruth Porat: “We zitten nog maar in een paar steden.”

Elf steden staan op de kaart als ‘potentiële toevoeging’, maar de executie daarvan dat hangt mede af van de medewerking van de lokale gemeentes. Alphabet implementeert enkel als de overheden aan zijn eisen qua regulgeving en infrastructuur voldoen.

Foto: woodleywonderworks (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond