Deel dit artikel
-

‘De videogame-industrie heeft meer nodig dan megahits als GTA 6’

De game-industrie heeft te maken met een post-lockdown crisis nu de druk van investeerders en een herziening van bedrijfsstructuren bedrijven dwingt om duizenden werknemers te ontslaan. Megahits als GTA 6 zijn slechts een deel van de oplossing. GTA 5 heeft naar verluidt meer dan 8 miljard dollar aan inkomsten opgeleverd, dus de hype van GTA 6 is al begonnen, zelfs al voor de release.

Een enkele megahit zoals GTA 6 zal de verkoop van videogameconsoles stimuleren en kan dus een bescheiden halo-effect hebben in de zin van dat de verkoop van andere spellen stijgt. Verwacht Mata Haggis-Burridge van Breda University of Applied Sciences.

Echter, ervan uitgaan dat het succes van één spel de dagelijkse realiteit van een hele industrie zal veranderen, is hetzelfde als zeggen dat met de komst van miljardairs de gemiddelde persoon ook rijker wordt – een extreem ongelijke verdeling van succes zuigt nu eenmaal rijkdom van elders weg.

Een ander punt van zorg is dat de ontwikkelaars van de GTA-serie, Rockstar Games, een slechte staat van dienst hebben als het gaat om het respecteren van de rechten van werknemers en matig presteren op het gebied van diversiteit in hun spellen. Met de merkbekendheid van GTA 6 zal succes verzekerd zijn, maar het falen op de hiervoor genoemde gebieden heeft gevolgen voor de winstgevendheid van een videogame, naast mogelijke negatieve sociale gevolgen voor zowel de ontwikkelaars als de spelers van de game.

Ondanks de huidige problemen van de videogame-industrie, verwacht het European Institute of Innovation and Technology (EIT) dat de Europese game-industrie in 2030 in omvang zal zijn verdubbeld. Uit het onderzoek van het EIT blijkt dat we in Nederland een enorm groeipotentieel hebben, maar daarvoor zijn duurzame en eerlijke bedrijfsomstandigheden nodig om game-studio’s en topmedewerkers te motiveren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond