Deel dit artikel
-

Debitel sluit eerste ESP-deal in Nederland

De Enhanced Service Provider (ESP)-overeenkomst die Debitel en Telfort maandag bekend maakten is de eerste in Nederland en sluit aan bij een internationale trend. Volgens Britse media tekent British Telecom binnenkort een vergelijkbaar contract met het moederbedrijf van Telfort, mobiele telefoniebedrijf MmO2.

De onafhankelijke mobiele telecomaanbieder Debitel gaat het radionetwerk en de verbindende techniek huren van Telfort. "Dat is voor ons veel goedkoper dan het zelf allemaal aan te leggen", zegt manager communicatie René Westerhuis. Debitel wil via Telfort spraak- en datadiensten aan gaan bieden. Daarbij moet overigens ook Telfort fors investeren om beide systemen aan elkaar aan te passen.

Ook in het Verenigd Koninkrijk sluiten telecombedrijven ESP-overeenkomsten af. Volgens de Britse krant The Guardian staat British Telecom op het punt een deel van de netwerkcapaciteit van haar verzelfstandigde mobiele divisie, MmO2, in te huren. Die wil BT op haar beurt weer aan corporate klanten verkopen. Daarmee gaat BT de strijd aan met de Britse marktleider op dit gebied, Vodafone.

ESP's- zijn nauw verwant aan Mobile Virtual Network Operators (MVNO), waarbij sterke merken en mobiele operators samenwerken. Daarbij wordt echter alleen het radionetwerk verhuurd en moet een bedrijf zelf voor de verbindende techniek zorgen. Bekend voorbeeld van een MVNO is Virgin (van de Brit Richard Branson), dat onder die naam behalve mobiele telefonie ook vlieg- en treinreizen en frisdrank verkoopt. In Nederland biedt Tele2 via het netwerk van Telfort mobiele telefoniediensten aan.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond