Deel dit artikel
-

Deense publieke omroep ontraadt personeel TikTok

Medewerkers van de Deense publieke omroep wordt afgeraden om TikTok op hun telefoons te hebben. Wie het voor zijn werk nodig heeft, doet dat bij voorkeur op een apart toestel.

Danmarks Radio volgt de lijn van het Center for Cybersikkerhed (CFCS). Dat is de nationale adviseur over digitale veiligheidszaken. Die verstrekte eerder deze week het advies aan publieke instanties om TikTok niet op officiële apparaten van overheidsinstanties te gebruiken.

Het advies is bedoeld ter ontmoediging. Het is geen verbod.

De publieke omroep wordt gefinancierd uit overheidsgelden en beraadde zich op zijn positie in dit dossier. De voorlopige slotsom is dat de app niet meer op werktelefoons te gebruiken en te installeren. Journalisten die hem gebruiksmatig wel moeten gebruiken, moeten de beschikking krijgen over een ‘geïsoleerde’ TikTok-telefoon.

De Denen maken zich vooral zorgen over de zeer ruime rechten en toegang die de app op het toestel vraagt. Hierdoor kan deze allerlei informatie verzamelen en koppelen aan de identiteit van de gebruiker. Het is niet duidelijk wat er achter de schermen met deze data gebeurt.

Denemarken is lang niet het enige land waar autoriteiten en bedrijven nu afstand nemen van TikTok. Enkele weken geleden verbood de Europese Commissie de Chinese app van de telefoons van werknemers. En zowel in Canada, de VS als Vlaanderen zijn vergelijkbare maatregelen genomen.

Mediabedrijven gebruiken de sociale video-app graag omdat het ongeveer het enige kanaal is waar ze jongere doelgroepen nog wel direct kunnen bereiken.

Foto: Pug Girl (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond